Palaa kohteeseen Terveys

FIP

FIP (Feline Infectious Peritonitis) eli tarttuva vatsakalvontulehdus on muuntuneen koronaviruksen aiheuttama tauti. Kissoilla on oma koronaviruksensa, joka eroaa ihmisten koronaviruksesta. Kissan koronavirus ei voi tarttua ihmiseen. Koronavirustartunta voi olla oireeton, aiheuttaa lieviä oireita tai pahimmillaan kehittää keuhko- ja vatsakalvontulehduksen eli FIP:in, joka useimmiten on kissalle kohtalokas. FIP:iä tutkitaan maailmalla parhaillaan ja siihen yritetään löytää tekijöitä, joista voitaisiin ennustaa kissan sairastumista. Erilaisia lääkehoitoja FIP:iin on tekeillä ja osaa jo testataankin, mutta Suomessa FIP:iin toimivaa lääkitystä ei vielä yleisesti ole saatavilla – toivottavasti kuitenkin pian.

Itse kissojen koronavirus on kissoilla yleinen ja aiheuttaa yleensä flunssaoireita, ripulia ja oksentelua. Joissain tapauksissa virus kuitenkin mutatoituu ja aiheuttaa kissalle FIPin. FIPissä tulehtuneet valkosolut siirtyvät verenkierrosta kissan elimistöön aiheuttaen tulehdusreaktioita ja vaurioita kudoksiin. Tämän seurauksena kissan elintoiminnot lopulta yleensä poikkeuksetta romahtavat. FIPin oireet vaihtelevat, mutta useimmiten oireisiin kuuluu mm. ruokahaluttomuus ja sitä kautta painon laskeminen, vaisuus, anemia, hengitysvaikeudet, kuumeilu, kellertävä iho tai silmät sekä vatsan turpoaminen.

Tällä hetkellä FIP:iin ei yleisesti ole saatavilla parantavaa hoitoa (maailmalla testauksessa kyllä!) ja taudin diagnosointi on todella vaikeaa, koska oireet voivat olla hyvinkin erilaisia. FIP:istä on olemassa ns. kuiva muoto, jonka yhteydessä vaurioituu eri kudoksia (useimmiten esimerkiksi keskushermosto ja suolisto) sekä märkä muoto, jonka yhteydessä tulehdussolujen vahingoittamista verisuonista tihkuu nestettä vatsa- ja rintaonteloon. Tämä vaikeuttaa entisestään diagnoosin tekemistä sekä varmistumista ja diagnoosi valitettavan usein selviää varmuudella vasta ruumiinavauksessa.

FIP on useimmiten nuorten kissojen sairaus ja se puhkeaa yleensä noin 4-16 kuukauden ikäiselle kissalle. FIP:in syntymekanismi on monimutkainen ja kehittymiseen vaikuttavat monet eri asiat, esimerkiksi kissan vastustuskyvyn taso (pennut ja sairaat kissat alttiimpia), kissan ympäristössä oleva virusmäärä sekä viruksessa tapahtuva mutaatio.

Koronavirus on kissojen keskuudessa yleinen virus. Jos kissan ulosteesta tai verestä löytyy koronavirusta tai vasta-aineita, tarkoittaa se vain sitä, että kissa on kohdannut tämän viruksen jossakin vaiheessa elämäänsä. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kyseinen kissa sairastuisi FIP:iin. Vain alle 5 % koronaviruksen saaneista kissoista sairastuu FIPiin. Useimmille kissoille koronavirus on vain ohimenevä vatsatauti.

Cornish rexeillä esiintyy FIP:iä jonkun verran.