Yksi kaikkien kissojen, kuten myös cornish rexien yleisimmistä sairauksista on hammassairaudet. Myös suurilla kissapedoilla on samanlaisia hammassairauksia kuin lemmikkikissoilla, joten se valitettavasti kertoo hammassairauksien yleisyydestä. Kissojen suussa (syljessä, ikenissä ja hampaiden pinnoilla) on luonnostaan paljon bakteereja, jonka vuoksi kissan aiheuttama puremahaavakin tulehtuukin niin herkästi.
Kissa kätkee hyvin sairautensa, joten et välttämättä huomaa kissan hampaiden kuntoa ennen kuin eläinlääkäri mainitseekin jo hammaspoistojen olevan tarpeen. Kannattaakin siis pennusta alkaen tutkia kissan hampaita ja totuttaa se siihen, että sen suuhun kurkitaan ja hampaita pestään. Näin pääset nopeammin selville mahdollisista hammasvaivoista ja saat kissan mahdollisesti ajoissa eläinlääkäriin – se tarkoittaa yleensä kissalle vähemmän kivuliaita päiviä kestettäväksi ja sinulle pienempää eläinlääkärilaskua.
Yleensä kaikki eläinlääkärit tekevät hammaskivenpuhdistuksia, mutta kaikki eläinlääkärit eivät poista kissojen hampaita. Kissojen hammaspoistot ovat tarkkuutta ja pienen pieniä erikoisvälineitä vaativia toimenpiteitä, joten kaikki eläinlääkärit ja klinikat eivät ole kokeneet tarpeelliseksi investoida kissojen hammaspoistoihin. Tästä syystä hampaiden poistaminen tulee usein melko kalliiksi.
Hammaskivi
Kun kissan hampaan pinnalla oleva bakteerimäärä kasvaa, hampaan pinnalle muodostuu plakkia ja kovettuessaan plakki muuttuu hammaskiveksi. Pienet määrät hammaskiveä saattaa vielä lähteä hampaita pesemällä, mutta yleensä hammaskiven kerryttyä tulee kääntyä eläinlääkärin puoleen. Hammaskiven muodostumista voidaan ehkäistä tehokkaasti pesemällä kissan hampaita mieluiten päivittäin. Hampaiden pesu kannattaa opettaa kissalle jo pentuiässä. Kissoille myydään omia, pieniä hammasharjoja ja hyvänmakuisia “hammastahnoja”. Kissojen hammastahnoilla ei usein ole pesevää vaikutusta, vaan niiden vaikutus perustuu lähinnä hyvään makuun, joka palkitsee samalla kissaa kun sen hampaita harjataan. Myös esimerkiksi sitkeä liha, jossa kissalla riittää pureskeltavaa, voi auttaa hammaskiven ehkäisemisessä, mutta hammasharjan veroinen puhdistaja lihakimpale ei ole.
Ientulehdus
Jos hammaskiveä pääsee muodostumaan ikenen välittömään läheisyyteen, alkaa siihen kohtaan kertyä entistä enemmän bakteereja ja kissan ien tulehtuu. Ientulehduksessa kissan ien/ienraja on punainen, ärtynyt ja saattaa ajoittain vuotaa jopa verta. Usein ientulehduksen oireena on myös pahanhajuinen hengitys – kissan hengityksen ei kuulu haista pahalle. Myös ientulehdukselta voidaan välttyä pesemällä kissan hampaita päivittäin, sillä hampaiden harjaaminen ehkäisee plakkia ja estää sitä kautta hammaskiveä muodostumasta. Näin ollen pysyy ikenetkin terveempänä.
Parodontiitti
Kun kissalla on tarpeeksi kauan hammaskiveä ja ientulehdusta, tulehdus pääsee leviämään ientaskuun ja leukaluuhun. Tulehduksen edetessä hammas alkaa löystyä ja saattaa lopulta irrota kokonaan. Parodontiitti on kissalle kivuliasta ja vaatii eläinlääkärin suorittaman hammaspoiston – voit vain itse kuvitella miltä tuntuisi syödä heiluvin hampain. Kun kipeät hampaat on poistettu, saattaa kissan käytös muuttua totaalisesti – siitä saattaa tulla leikkisämpi, iloisempi, aktiivisempi sekä ahneempi. Usein viimeistään siinä vaiheessa omistaja huomaa kissalla olleen kipuja ennen hampaiden hoitamista. Ennen hampaiden poistoa kannattaa kissan suu röntgenkuvata, jotta eläinlääkäri näkee kissan hampaiden todellisen tilanteen juuria myöden.
Stomatiitti
Stomatiitti on tuntemattomasta taustasyystä lähtenyt suutulehdus. Sairaudelle voivat altistaa esimerkiksi virustaudit ja suun limakalvon reagointi hammaskiveen tai plakkiin. Stomatiitti on kissalle erittäin kivulias ja aiheuttaa usein syömättömyyttä. Oireina ovat punoittavat ikenet ja nielu, kuolaaminen, kuonon raapiminen, ruokinnan aikana tapahtuva kovaääninen ääntely ja usein myös laihtuminen.
Hammassyöpymä (Feline odontoclastic resorptive lesions, FORL)
Hammassyöpymässä kissan hampaaseen on ensin tullut kiillevaurio. Sen seurauksena kissan hammasluu on esillä ja alkaa syöpyä. Syöpymä alkaa kehittyä hammasluussa hammaskiilteen alla ja mikäli syöpymä pääsee etenemään hammasjuureen saakka, hammas joudutaan poistamaan. Hammassyöpymä voidaan havaita jo hyvissä ajoin hammasröntgenin avulla. Hammassyöpymä alkaa kissalla usein kulmahampaiden takana olevista pikkuhampaista ja sairaus saattaa edetä hitaasti koko suuhun. Sairaus etenee jokaisella yksilöllä yksilöllisesti. Joillain se saattaa esiintyä vain yhdessä hampaassa, kun taas toisella pitää ajan saatossa poistaa kaikki hampaat kissan elämänlaadun parantamiseksi.
Lohjennut hammas
Kissan hammas saattaa välillä lohjeta esimerkiksi kissan pudotessa korkealta tapaturmaisesti. Riippuen lohkeamasta ja hampaasta missä se sijaitsee, on hoitokeinoja erilaisia. Lohjenneet pienet etuhampaat yleensä poistetaan, isompia kulma- ja poskihampaita saatetaan juurihoitaa. Pienet lohkeamat voidaan tasoittaa hiomalla.
Purentaviat
Cornish rexeillä tavataan purentavikoja melko harvoin. Joskus pennuilla kuitenkin saattaa kehittyä ylä- tai alapurenta, jolloin ylähampaat tai alahampaat purennasta riippuen ovat selkeästi edempänä kuin vastakkaisen leuan hampaat. Cornish rexeillä on saksipurenta, joka tarkoittaa alaleuan etuhampaiden olevan aavistuksen yläleuan etuhampaiden sisäpuolella. Myös kulmahampaiden tulisi mennä siten, että alakulmahampaat menevät yläkulmahampaiden ja kolmannen etuhampaan väliin.
Irtoamattomat maitohampaat
Cornish rexeillä hampaat vaihtuvat yleensä ongelmitta eikä omistaja välttämättä huomaa hampaiden vaihtumista lainkaan. Joskus pentu saattaa aivan kuin järsiä jotakin, vaikkei suussa olisi mitään. Saattat myös kuulla inhottavan kuuloisia ääniä pennun syödessä sitkeää lihaa, mutta se on täysin normaalia maitohampaiden irtoamisen yhteydessä. Joskus kuitenkin maitohampaita jää suuhun tuntemattomasta syystä ja siksi pennun hampaiden kehittymistä kannattaakin tarkkailla. Mikäli maitohampaat eivät lähde itsekseen, tulee ne poistaa eläinlääkärin toimesta. Suuhun jäänyt maitohammas voi aiheuttaa pysyvien hampaiden virheasentoja tai jopa purentavirheitä.
Lue lisää kissojen hammassairauksista ja hampaista:
https://www.agria.fi/kissa/artikkeleita/kissan-kaytos/kissan-purenta/
https://www.omaelainklinikka.fi/kissojen-hammasongelmat/
https://www.agria.fi/kissa/artikkeleita/sairaudet-ja-terveys/kissan-hammassairaudet/