Suolistoparasiitit tritrichomonas foetus ja giardia intestinalis ovat alkueläimiä, jotka tarttuvat ulosteen kautta. Molempia parasiittejä esiintyy melko yleisesti ensisijaisesti kissaloiden nuorissa kissoissa tai juuri kotiin muuttaneella pennulla. Tämä käy ilmi useissa tutkimuksissa ympäri maailman.
Kissalla voi olla tartunta myös oireettomana. Se tarkoittaa, että kissa näyttää terveeltä, mutta levittää parasiittejä ulosteessaan. Useimmin tartunnan saaneen kissan uloste on pahanhajuista ja mahdollisesti löysähköä, ulosteen ulkonäkö kuitenkin vaihtelee. Jotkut kissat saattavat laihtua ja oksennella ja joidenkin kissojen peräpäästä valuu ulostetta.
Giardia intestinalis, tuttavallisemmin giardia
Giardia tartunta esiintyy ohutsuolessa, jonka pääasiallinen tehtävä on imeä ravinteita pilkotusta ruoasta. Tartunnan yhteydessä voidaan havaita aikuisten kissojen laihtumista sekä puutteita pentujen kasvukehityksessä. Ripulin ulkonäkö saattaa vaihdella ja sitä saattaa esiintyä kausiluonteisesti. Jotkut kissat saattavat myös oksentaa. Ei ole lainkaan harvinaista, että giardia löydetään aikuisilta kissoilta testatessa, vaikka kissa on muuten kliinisesti terve. Ensimmäinen tartunnan merkki kissalassa voi olla se, että pentuostaja ottaa yhteyttä ja kertoo pennun saaneen ripulin muutaman viikon kuluessa kotiin saapumisesta ja pentu on mahdollisesti jo testattu giardia-positiiviseksi. Tällöin tartunta on todennäköisesti tullut pennun mukana kissalasta. Muuton aiheuttama stressi on voinut laskea kissan immuunijärjestelmää niin, että aiemmin oireeton tartunta tulee esiin. On tietysti poikkeuksia ja pentu voi saada tartunnan uuden kodin muilta kissoilta, jos niillä on tartunta jo valmiiksi.
Giardiaa esiintyy kahdessa eri muodossa. Se voi olla joko liikkuva (trophozoite) tai liikkumaton ja kapseloitu (kysta). Trofosoitit sijaitsevat suolessa ja ne muuttuvat kystoiksi ulosteen mukana. Juuri nämä kystat voidaan havaita ulostenäytteestä. Kystat voivat suoraan tartuttaa muita yksilöitä, ja ne selviävät hengissä lähes kaikkialla ympäristössä ilman ongelmia, sillä ne kestävät suuriakin ympäristöolojen muutoksia. Kodissa voi eri pinnoilla olla kystoja ”lepotilassa” ja niiden määrä vain kasvaa ajan myötä. Tästä syystä saneeraus on erittäin tärkeä osa hoitotoimenpiteitä. Giardia leviää hiekkalaatikoiden, ruoka- ja vesiastioiden sekä kissojen tavallisen kanssakäymisen välityksellä. Näyttelyt ja astutukset ovat myös otollinen paikka saada tartunta.
Giardiaan löytyy parikin eri reseptilääkettä ja hoitoennuste on hyvä, kunhan kaiken (lääkinnän, siivouksen, kissojen pesien ja hiekkalaatikoiden pesun ym.) tekee oikein. Hoitamattomana kasvaa riski pysyviin vaurioihin.
Tritrichomonas foetus, tuttavallisemmin TF
Tritrichomonas tartunta esiintyy paksusuolessa, jonka pääasiallinen tehtävä on imeä nestettä pilkotusta ruosta. Tartunta ei suoraan vaikuta pentujen kasvukehitykseen tai aikuisten kissojen laihtumiseen, sillä ravinneaineiden hyödyntäminen tapahtuu ohutsuolessa ennen paksusuolta. Päinvastoin aikuiset kissat näyttävät usein hyvinvoivilta lukuun ottamatta mahdollista hieman limaisempaa ulostetta. Ripuli ilmenee usein kausiluonteisesti ja haisee erittäin pahalta. Jotkut yksilöt valuttavat ulos ulostetta pahasti tulehtuneesta peräsuolesta. Osa pennuista voi tulla erittäin sairaaksi ja kuolla kehon kuivumisen vuoksi, kun taas osa pysyy terveinä niin kauan kuin he ovat emonsa kanssa, mutta sairastuvat muutettuaan. Ei ole lainkaan harvinaista, että tritrichomonas löydetään aikuisilta kissoilta testatessa, vaikka kissa on muuten kliinisesti terve. Ensimmäinen tartunnan merkki kissalassa voi olla se, että pentuostajat ottavat yhteyttä ja kertovat pennun saaneen ripulin muutaman viikon kuluessa kotiin saapumisesta tai että jokin perheen muista kissoista on alkanut oireilla. Tällöin tartunta on todennäköisesti tullut pennun mukana kissalasta.
Tritrichomonas ei selviä hengissä pitkään kissan kehon ulkopuolella, ja tästä syystä tartunta ei niinkään leviä ympäristön kautta. Parasiitin organismi selviää jopa viikon kosteassa ulosteessa huoneenlämmössä. Kuivalla pinnalla ne kuolevat jo tunnin kuluessa. Tritrichomonas leviää erittäin helposti ulosteen kautta ja voidaan olettaa, että kissat, jotka käyttävät samaa hiekkalaatikkoa tartunnan saaneen kissan kanssa ovat myös saaneet tai saavat tartunnan. Näyttelyt ja astutukset ovat myös otollinen paikka saada tartunta.
Tällä hetkellä tritrichomonaksen hoitoon käytettävä lääke on luvanvaraista ja erittäin rankka hoito kissalle. Tutkimuksissa on todettu, että lääkkeen (Ronidazole) tehokkuus on 85 %. Ilman hoitoa kissat voivat tulla täysin oireettomiksi kahden vuoden sisällä, mutta voivat edelleen tartuttaa muita yksilöitä. Hoitamattomana kasvaa riski myös krooniseen tartuntaan ja pysyviin vaurioihin.
Mitä tehdä, jos kissalla todetaan parasiitti?
– Peru kaikki näyttelyt, astutukset sekä kyläilyt muiden kissaihmisten luona.
– Kysy neuvoa eläinlääkäriltä ja varmista, että heillä on kokemusta parasiittien hoidosta.
– Jos kissoja on samassa taloudessa useampi, tulee kissat eristää toisistaan ja selvittää tartunnan saaneet kissat.
– Lääkitse tartunnan saaneet yksilöt.
– Saneeraa koti kunnolla myös lääkityksen aikana.
– Testaa uudelleen ohjeistuksen mukaisesti.
Miksi hoito välillä epäonnistuu?
– Parasiitin suku on resistenssi lääkkeelle
– Hoidon saanut kissa on väärä
– Väärä annostus
– Väärä hoitoaika
– Huono saneeraus
– Kaikkia tartunnan saaneita kissoja ei ole lääkitty
– Kissat laitetaan liian nopeasti takaisin yhteen
Tartunta voi sattua kenelle tahansa!
Avoimuus, rehellisyys ja stigmatisoinnin vähentäminen ovat tehokkain keino vähentää tartuntoja.
Muista kuitenkin, että useimmissa tapauksissa kissan ripulissa ei ole kyse parasiitistä.