Kissan sydän koostuu aivan kuten ihmisen sydän kahdesta kammiosta ja kahdesta eteisestä. Kuten monet varmasti tietävät, niin sydämen tehtävänä on pitää kissa elossa pumppaamalla happea sisältävää verta kehon jokaiseen kolkkaan. Sydämen oikea puoli vastaanottaa kehon vähähappisen veren ja lähettää sen hapetettavaksi keuhkoihin. Keuhkoista hapettunut veri siirtyy sydämen vasemmalle puolelle pumpattavaksi takaisin kehoon ja näin veri kiertää kehon lävitse taukoamatta.
Lyhyesti selitettynä hypertrofinen kardiomyopatia on sairaus, joka aiheuttaa sydämen vasemman kammionseinämän paksunemisen. Tämän seurauksena sydämen onkalot pienenevät ja näin vähenee samalla myös jokaisella sydämen lyönnillä kehoon pumpattavan veren määrä. HCM tekee sydänlihaksesta normaalia kankeamman. Sydämen tarvitsee työskennellä normaalia enemmän eikä se ehdi levätä kunnolla.
HCM on kissojen yleisin sydänsairaus ja oireet alkavat yleensä 2-4 vuoden iässä. Oireet alkavat uroksilla usein aikaisemmin jo noin yhden vuoden iässä. Uroksilla on myös normaalisti naaraita huonompi ennuste sairauden ilmetessä sekä ne tavallisesti sairastuvat vakavammin kuin naaraat. Sairautta tai sydämessä tapahtuneita muutoksia ei voi parantaa, mutta jos ne havaitaan ajoissa, voi kissa oikean lääkityksen kanssa saada hyvän pitkän elämän ja elää sairauden kanssa. HCM:ää esiintyy myös cornish rexeillä ja sen vuoksi yhdistyksemme haluaa painottaa sydänultraamisen tärkeyttä, parempi toimia ennaltaehkäisevästi kuin vasta sitten, kun HCM on jo ongelma.
Pawpedsin terveysohjelma
HCM on sairaus, jota kissanomistajan on itse vaikea havaita. Se ilmaantuu usein hitaasti ja havaittaessa saattaa kissa jo olla vakavasti sairas. Kissathan ovat myös luonnostaan eksperttejä piilottamaan huonon vointinsa, jotta ne eivät luonnossa altistu vaaroille osoittauduttuaan heikoiksi.
Tämä selviämiskäyttäytyminen sekä sairauden salakavala eteneminen johtaa yleensä siihen, että HCM havaitaan suhteellisen myöhäisessä vaiheessa, ellei tilannetta tarkasta aktiivisesti. Hypertrofiselle kardiomyopatialle on oma terveysohjelmansa, joka aloitettiin maine cooneilla, joilla sairaus oli päässyt vaikuttamaan pahasti koko rotuun. Kaikki kissat huolimatta rodusta tai roduttomuudesta voivat sairastua HCM:ään.
Ruotsin Maine Coon Katt-klubi on yhdessä professori ja kardiologi Jens Häggströmin (Uppsalan yliopisto) tehnyt yleiset suositukset testaamiselle, ja he neuvovat kasvattajia sydänultraamaan kasvatukseen käytettävät kissat. Testauksen tavoitteena on rodun sisällä vähentää niiden kissojen lukumäärää, jotka kantavat sairautta aiheuttavaa geeniä.
Myös moni muu rotu on valinnut seurata tätä terveysohjelmaa, joka tietysti soveltuu kaikille kissoille. PawPeds hallinnoi HCM:n terveysohjelmaa sekä terveysohjelmia muille sairauksille. Cornish rex ry suosittelee kaikkia jäseniään seuraamaan PawPedsin ultrausohjelmaa. Pennunostajille suosittelemme vahvasti ennen pennun hankkimista, että he varmistavat molempien vanhempien olevan sydänultrattuja.
Suositukset
Terveysohjelman mukaan tulee kissa sydänultrata vuosittain kolmen ensimmäisen elinvuoden aikana. Sen jälkeen viiden vuoden iässä ja mahdollisesti myös kahdeksan vuoden iässä. Tämä siis, jos kissan sydän on terve. Jos ultrauksen yhteydessä sydämestä löytyy muutoksia, tulee seurata kardiologin suosituksia. Ultrauksesta kissa saa sydämestä lausunnon ”normal” (terve), ”equivocal” (sydämessä on muutoksia, jotka saattavat olla merkki sairaudesta) tai ”HCM” (todettu sairaus). Tuloksena voi olla myös ”Other diagnosis”, joka tarkoittaa ettei kissalla ole HCM:ää, vaan jokin toisenlainen normaalista poikkeava muutos sydämessä.
Kaikki ultraukset tulee tehdä koulutetuilla spesialisteilla. Listan sydänultrauksia suorittavista suomalaisista kardiologeista löydät TÄÄLTÄ. Sydänultra Pawpeds-hyväksytyn (eläinlääkäri on suorittanut Pawpeds-oikeudet saadakseen tietyn kurssin ja hallitsee sydänultran vaaditulla tarkkuudella, eläinlääkärillä on myös tarpeeksi tarkka sydänultralaite) kardiologin toimesta maksaa noin 150-250 euroa klinikasta riippuen.
Myös kissoja, joita ei käytetä kasvatukseen olisi hyvä sydänultrata. Se antaa paremman mahdollisuuden havaita sairauden ajoissa ja antaa samalla arvokasta tietoa terveysohjelmalle sekä auttaa saamaan lisää tietoa sairaudesta, joka tällä hetkellä on aika tuntematon. Terveysohjelmat ovat välttämättömiä ja johtavat usein uusiin löytöihin tieteen saralla. Jokaiselle rodulle kartoitetaan taudin esiintymistiheys, leviäminen sekä kunkin rodun sisällä tapahtunut edistyminen. Vuonna 1987 tutkijat havaitsivat terveysohjelman avulla, että tauriinin puute aiheuttaa kissoille toisenlaisen sydänvian, idiopaattisen kardiomyopatian. Tämän jälkeen tuli sääntö, että kaikkien kissanruokien tulee sisältää tietty määrä tauriinia. Tällä hetkellä (2020) on menossa lääketutkimus, jossa tutkitaan kalaöljyn ja tiettyjen proteiinien vaikutusta HCM:ään.
Jos lemmikkikissanomistaja valitsee kuitenkin jättää kissansa sydänultraamatta ohjelman mukaisesti, on toiseksi paras tapa pyytää paikallista eläinlääkäriä suorittamaan perusteellinen terveystarkastus vuosittaisten rokotusten yhteydessä. Omistajana on tärkeää kertoa eläinlääkärille, jos olet huomannut muutoksia kissassa tai sen käyttäytymisessä. Kuuntelemalla sydäntä voi eläinlääkäri kuulla sivuäänen tai epäsäännöllisiä sydämenlyöntejä. Hän voi myös suorittaa EKG-tutkimuksen, joka mittaa tarkemmin sydämen toimintaa. Myös röntgeniä voidaan käyttää selvittämään, onko keuhkoissa nestettä tai onko sydän suurentunut. Oireiden ilmetessä tulee kissa ehdottomasti käyttää sydänultrassa spesialistilla. Sairaus voidaan varmistaa ainoastaan tällä tavalla. Pelkkä sydänkuuntelu ei riitä takaamaan sydämen terveyttä, joten etenkään kasvatuskissoilla ei pelkkä sydänkuuntelu ole riittävä tutkimuskeino. Ainoastaan sydänultra ja tarpeeksi taitava kardiologi pystyvät toteamaan sydämen todellisen tilan ultraushetkellä.
Hypertrofisen kardiomyopatian oireet
Kaikki kissat eivät saa oireita. Veren tehtävänä on viedä happea kaikkialle elimistöön. HCM:ään sairatuneen kissan sydänlihas ei jaksa työskennellä täydellä teholla. Huono verenkierto ja huonontunut hapettuminen johtavat seuraaviin oireisiin:
– Voimattomuus
– Pyörtyminen
– Väsymys
– Muutokset hengityksessä, kissa saattaa hengittää suu auki tai vatsan kanssa
– Nestekerääntymä, ns ödeema
– Sydämen vajaatoiminta / rytmimuutokset
– Äkillinen kuoleman johtuen sydämen vajaatoiminnasta tai rytmihäiriöiden vuoksi
– Sivuäänet – epänormaalit sydänrytmit
Seuraustauti ATE-veritulppa
Tämä on yksi HCM:n pahimmista seurauksista. Sydämessä muodostuu pieniä verihyytymiä sen pienentyneen kapasiteetin vuoksi ja ne siirtyvät sydämestä kehoon. Verihyytymät jäävät myöhemmin jumiin kapeampiin verisuoniin ja näin syntyy veritulppa. Se kehittyy useimmiten kohtaan, jossa suonet jakautuvat takajalkoihin ja aiheuttaa ontumista, akuutin halvaantumisen sekä kipua yhdessä tai molemmissa jaloissa. Tässä tilanteessa on vaikeaa enää löytää hoitokeinoa kissan auttamiseksi. Lievempiä tapauksia voidaan hoitaa vertaohentavalla lääkityksellä, mutta kissa voi usein huonosti ja kärsii. Onneksi useimmat kissat, joilla sairaus havaitaan hyvissä ajoin ja saavat oikean lääkityksen, voivat saavuttaa ihan normaalin eliniän ja kivuttoman elämän sairaudesta huolimatta.
Perinnöllisyys ja kasvatus
Kaikkia kasvattajia suositellaan jättämään kasvatuksesta pois kissat, joilla on todettu HCM. Jos tulos on kahden vaiheilla, suositellaan uutta ultrausta ennen kuin kissaa käytetään kasvatukseen. Huolimatta siitä kuinka varovainen tai huolellinen kasvattaja on kyseessä, ei voida antaa takeita sille, että sairaus havaitaan ajoissa ennen kissan jalostuskäyttöä. Sairaus ehkä tulee esille vasta, kun kissaa on jo käytetty kasvatukseen ja jälkeläisiäkin on jo päätynyt jalostukseen. Jos kissalla todetaan HCM sen jälkeen, kun sitä jo on käytetty kasvatukseen, tulee tästä ilmoittaa kaikille pentujen omistajille, jotta hallitsemattoman leviäminen voidaan estää ja ettei asiasta koidu haittaa rodulle. Sairastuneen kissojen jälkeläisten kanssa tulee noudattaa erityistä varovaisuutta sekä ultrata terveysohjelman mukaisesti. Jälkeläisiä ei tule käyttää kasvatukseen ennen kolmen vuoden ikää ja sydämen tulee tietysti olla terve.
HCM on geneettisesti periytyvä sairaus, jossa kissalle tarvitaan vain yksi sairauteen altistava geeni, jotta kissa sairastuu. Jos sairas kissa astuu terveen kissan on taudin leviämisriski 50%. Molempien vanhempien ollessa sairaita on leviämisriksi 75%. Tarkkaa tietoa siitä miten HCM periytyy ei vielä ole kartoitettu.
Suosituksia kasvattajille
– Kissa, joka on ultrattu terveeksi
Kissaa voi käyttää kasvatukseen, jos sen lähisukulaisilla ei ole todettu HCM:ää.
– Kissa, joka on saanut jonkin asteisen HCM-diagnoosin
Kissaa ei tule käyttää kasvatukseen.
– Kissa, joka on saanut tulokseksi equivocal
Tällaisen kissan kanssa on noudatettava erityistä varovaisuutta. Jos kissa sai tuloksen equivocal ennen kahden vuoden ikää, ei sitä tule käyttää kasvatukseen ennen kuin se on täyttänyt 2 vuotta ja ultrattu uudestaan.
– Kissa, joka on saanut tulokseksi equivocal 2-3 vuoden iässä.
Voit tehdä kissalla yhden pentueen, jos se on tarpeellista eikä kissalla ole pentueita aikaisemmin. Se tulee tietysti astuttaa kissalla, joka on ultrattu terveeksi (mitä vanhempana, sen parempi) ja jolla ei ole sukulaisia, joilla on poikkeavia ultratuloksia. Tämän pentueen jälkeläisiä ei tule käyttää kasvatukseen ennen kuin equivocal tuloksen saanut vanhempi on ultrattu uudestaan täytettyään 3 vuotta ja saanut terveen tuloksen tai muuttumattoman tuloksen – equivocal.
– Kissa, joka on saanut tulokseksi equivocal yli kolmen vuoden iässä.
Kissaa voi käyttää kasvatukseen, mutta se tulee astuttaa kissalla, joka on ultrattu terveeksi ja jolla ei ole sukulaisia, joilla on poikkeavia ultratuloksia. Sukulaisella tarkoitetaan vanhempia, sisarruksia sekä sisarusten jälkeläisiä.
Kissoille, joiden sukulaisilla on todettu HCM on omat suosituksensa
– Sukulainen, jolla on HCM – kissa itse on ultrattu terveeksi ennen 2 vuoden ikää
Kissaa ei tule käyttää kasvatukseen ennen kuin se on ultrattu terveeksi vähintään 2 vuoden iässä.
– Sukulainen, jolla on HCM – kissa itse on ultrattu terveeksi 2-3 vuoden iässä
Kissalla voi tehdä yhden pentueen ellei sillä ole jälkeläisiä ennestään. Se tulee astuttaa kissalla, joka on ultrattu terveeksi ja jolla ei ole sukulaisia, joilla on HCM. Jälkeläisiä ei tule käyttää kasvatukseen ennen kuin vanhempi, jolla on sairas lähisukulainen, on ultrattu terveeksi täytettyään 3 vuotta.
– Sukulainen, jolla on HCM – kissa itse on ultrattu terveeksi täytettyään 3 vuotta
Kissaa voi käyttää kasvatukseen, mutta se tulee astuttaa kissalla, joka on ultrattu terveeksi ja jolla ei ole sukulaisia, joilla on HCM.
– Sukulainen, jolla on HCM – kissa itse on ultrattu tuloksella equivocal
On oltava erittäin varovainen ottaessaan riskin käyttää tällaista kissaa kasvatukseen.