Palaa kohteeseen Terveys

Sydänultra

Paljon kuullaan puhuttavan sydänultrasta ja ultraamisesta, mutta monelle jää epäselväksi mitä se käytännössä tarkoittaa. Tällä sivulla selvennämme sydänultra-asiaa.

Mistä sydänultratuloksia löytyy?
> Pawpeds
> Omakissa
Pawpeds-hyväksytyt sydänultraajat Suomessa
Mitä sydänultra maksaa?

MISTÄ SYDÄNULTRATULOKSIA LÖYTYY?

Pawpeds-sukutaulutietokantaan tulevat ns. Pawpeds-hyväksyttyjen sydämiin perehtyneiden eläinlääkärien suorittamat sydänultraukset suoraan klinikalta, mikäli omistaja on antanut siihen suostumuksensa. Yleensä Pawpeds-ultraajille kissaansa käyttävät antavat lähes poikkeuksetta suostumuksensa ultratuloksen julkaisuun. Myös omistaja itse voi lähettää Pawpeds-listalla olevan eläinlääkärin tekemän sydänultratuloksen Pawpedsiin, mutta silloin siihen kirjataan maininta ”Result sent in by owner, not by laboratory/veterinarian”. Ensisijaisesti lääkäri/klinikka lähettää tuloksen itse.

Ultratulokset kirjataan tietokantaan eri statuksilla:
normal = normaali, ei havaittavissa sydänsairautta ultraushetkellä equivocal = epäilyttävä, ei selkeää merkkiä sairaudesta, muttei kuitenkaan voi todeta normaaliksi. Tämän tuloksen saaneelle kissalle lääkäri suosittelee yleensä noin vuoden kuluttua uusintaultraa, jonka perusteella voidaan ratkaista onko kissaa mahdollista käyttää kasvatukseen vai ei.
HCM Mild = lievä hypertrofinen kardiomyopatia
HCM Moderate = kohtalainen hypertrofinen kardiomyopatia
HCM = hypertrofinen kardiomyopatia
RCM = restriktiivinen kardiomyopatia (sydänlihaksen lievään paksuntumiseen liittyy lievä supistuvuuden alentuminen)
DCM = dilatoiva kardiomyopatia (sydänlihaksen supistusvoima heikkenee ja sydän laajenee)
Other Diagnosis = muu diagnoosi, voi olla esimerkiksi sydämen rakennevika

Kissan tietoja voi Pawpedsistä hakea kissan nimellä. Kun halutun kissan sivun aukaisee, avautuu ao. näkymä (sukupolvien määrä yleensä 4). Health info -linkistä näkee kyseisen kissan ultratulokset ja sukutaulussa olevien kissojen kantaan lisätyt ultratulokset näkee sukutaulukissan tietojen perässä olevan kansion kuvakkeesta klikkaamalla.


Kissan omistaja itse voi lisätä Kissaliiton Omakissa-järjestelmään terveystuloksia. Järjestelmästä voi etsiä kissaa eri kriteerein, esimerkiksi nimellä tai vaikka syntymäajalla ja rodulla. Omakissaan sydänultratulos kirjautuu statuksella Normaali, HCM, RCM, DCM (nämä lyhenteet selitetty ylempänä) tai Muuta huomautettavaa.

Terveystiedot-näkymässä voi näkyä muitakin terveystietoja, esimerkki alla.

Mikäli kissalta ei löydy kummastakaan järjestelmästä sydänultratulosta, sitä voi hyvin tiedustella kissan omistajalta. Sydänultrasta pitäisi aina olla paperinen todistus tehdystä ultrasta ja tuloksista.

PAWPEDS-HYVÄKSYTYT SYDÄNULTRAAJAT SUOMESSA
Lista Pawpedsissä Finland-kohdassa, lista ei ole aina kovin ajantasalla, joten kannattaa tiedustella aina klinikalta! Myös hinnat saattavat olla muuttuneet.

Anders Eriksson (PK-seutu)
Andrea Gladuli (ympäri Suomea)
Kirsi Hartikainen (Keski-Suomi, Palokka)
Anu Kaistinen (Jyväskylä)
Taru Kangasniemi (Espoo)
Inka Laaksonen (Helsinki)
Seppo Lamberg (Lahti)
Outi Niemelä (Oulu)
Anne Siljamäki (Tampere)
Eeva-Liisa Lindqvist (Tampere)
Elisa Välimäki (Raisio, Vantaa)

MITÄ SYDÄNULTRA MAKSAA?

Jokainen klinikka hinnoittelee viralliset sydänultrat haluamallaan tavalla. Yleensä kuitenkin on niin, että sairautta epäiltäessä varattu sydänultra on kalliimpi kuin tarkistuksenomaisena tehty sydänultraus.

Edullisimmillaan kimppaultrassa sydänultra voi olla noin 130 euroa, kalleimmillaan yksittäisen kissan ultra omana vastaanottoaikanaan voi olla noin 250 euroa. Hinnat vaihtelevat klinikoittain ja lääkäreittäin ja myös alueellisia eroja on.