Palaa kohteeseen Usein kysytyt kysymykset

Allergisoiko cornari?

Monesti näkee virheellistä tietoa (etenkin myynti-ilmoituksissa), joissa väitetään jonkun rodun olevan täysin allergisoimaton, mutta mikään kissarotu ei ole allergisoimaton. Se on totta, että allergikko saattaa saada joistain roduista vähemmän oireita kuin toisista ja osa roduista ei välttämättä kyseistä allergikkoa allergisoi lainkaan, mutta tämä on aina yksilökohtaista.

Mikäli olet kissa-allergikko ja cornish rex rotuna houkuttaa, kannattaa olla kasvattajiin tai lemmikinomistajiin (esimerkiksi yhdistyksen Facebook-ryhmässä) yhteydessä ja sopia vierailusta, mieluiten useammastakin. Kannattaa vierailla kodissa, jossa on useita saman rodun edustajia, toisen rotuiset tai vaikkapa koirat saattavat aiheuttaa omat oireensa ja sekoittaa tilannetta entisestään. Jos mahdollista, kannattaa vierailulle olla ottamatta allergialääkettä ja mahdollisuuksien mukaan sylitellä ja silitellä kissoja ”allergiaa pelkäämättä”, jotta näkee todellisen tilanteen. Cornish rexin kanssa olisi vaikea asua ilman läheisyyttä – se on monelle cornarille sula mahdottomuus.

Joissain tilanteissa saattaa olla mahdollista saada kissa tai kaksi viikoksi-pariksi hoitoon ja samalla pääsee testaamaan allergiaa kotiolosuhteissa. Yksi hyvä keino testata allergiaa on tarjoutua hoitopaikaksi esimerkiksi cornarin omistajan lomareissun ajaksi.

Monilla cornari-ihmisillä on allergiaa, osa selviää täysin ilman lääkkeitä kissoihin siedätyttyään ja osa käyttää allergialääkkeitä päivittäin. Kissaa hankkiessa ja allergia tiedostettuna kannattaa kuitenkin varautua ainakin aluksi oireiluun, vaikka kyläilypaikassa ei oireita juurikaan olisi näkynyt. Joillakin saattaa vaikkapa kissanpentu aiheuttaa enemmän oireita kuin aikuinen kissa, joten yksilökohtaisiin eroihin on mahdollisuus. Myös leikkaamaton uros allergisoi enemmän kuin naaras tai leikatti uros. Alun oireiden jälkeen saattaa siedättyminen auttaa ja allergiaoireet helpottaa, mutta jokainenhan meistä on oma yksilönsä.

Kerro kasvattajalle rehellisesti allergiastasi tai mikäli on pienikin epäilys allergian mahdollisuudesta, sillä se on tärkeä tieto kissanpennuille kotia valitessa. Kannattaa sopia kasvattajan kanssa vierailukäyntien lisäksi myös kuinka toimitte siinä tilanteessa, jos oireet ilmenevät sietämättöminä eivätkä ota helpottaakseen.