Palaa kohteeseen Usein kysytyt kysymykset

Luonne – hyvät ja huonot puolet

Aika usein kuulee sanottavan cornarin luonteenpiirteitä kysyttäessä, että cornish rex on luonteeltaan aktiivinen. Monelle se ei kuitenkaan ole mitenkään itsestäänselvää mitä se aktiivisuus kissalla sitten tarkoittaa. Jonkun mielestä kissa saattaa olla aktiivinen, kun se illalla juoksee vähän rallia, kun taas toisen mielestä kissa saa touhuta koko ajan olematta erityisen aktiivinen. Kaikkihan on suhteellista, ja kun johonkin tottuu, ei siihen enää oikein edes kiinnitä huomiota. Cornarin luonteenpiirteet ja ominaisuudet jakavat varmasti mielipiteitä. Jonkun mielestä huono piirre saattaa olla toiselle taas hyvä asia ja päinvastoin.

Täytyy muistaa, että cornareiden luonteissa on yksilökohtaisia eroja. Myös kissan ikä vaikuttaa, vaikkei cornari usein keski-ikäisenäkään ole mikään kissapatsas. Joku on joskus sanonut, että cornari alkaa rauhoittua ehkä joskus 7-vuotiaana, jos silloinkaan.

Cornish rexin kohdalla aktiivisuus tarkoittaa esimerkiksi sitä, että se haluaa osallistua omistajan kanssa eri tehtäviin. Ihan kaikkiin tehtäviin. Se haluaa osallistua, vaikka osallistuminen ei olisi toivottua. Viet kissan pois kun et halua sen osallistuvan tekemääsi asiaan, ja ennen kuin ehdit takaisin paikalle, kissa odottaa jo sinua valmiina puuhaamaan. Ei ole väliä onko kyseessä leipominen, askartelu, etätyöt, lukeminen, vessassa käyminen, kiipeilypuun kasaaminen… on cornish rex useimmiten mukana – ethän mitenkään pärjäisi ilman sen korvaamatonta apua.

Cornish rex tietää useimmiten sinua paremmin koska on sen ruoka-aika. Se saattaa koittaa herättää aamuyöllä, koska pientä kissaraukkaa ei ole ruokittu moneen viikkoon (sen omasta mielestä). Näitä yöherätyksiä moni pentu ja aikuinenkin yrittää usein alkuun, mutta siihen ei kannata lähteä mukaan. Jos erehdyt heräämään silloin kun kissa “käskee” ja vaikka ruokkimaan sen, huomaat sen pian herättelevän sinua joka yö ja odottavan ruokaa. Cornari on älykäs ja kekseliäs kissa, joka saattaa herkästi alkaa pompotella omistajaansa saadessaan siihen tilaisuuden.

Osa cornareista on loputtoman ahneita, joten jatkuva kerjääminen ja ne yöherätykset saattavat olla ohjelmassa. Tähän voi auttaa esimerkiksi jokin älypeli tai aktivointilelu, mistä kissa saa pelattua yhden raksun kerrallaan ulos. Ratkaisuksi sopii usein myös ruokinta-automaatti, joka annostelee pienen määrän ruokaa sopivin väliajoin. Osa cornareista myös varastaa ruokaa, joten kannattaa olla tarkkana ruoka-asian kanssa, mikäli kohdallesi osuu ahne yksilö. Toisaalta ahnetta kissaa on helppo motivoida ruokapalkkioilla ja sille voi olla helpompi opettaa vaikkapa temppuja. Kissan saattaa leikkauttamisen jälkeen alkaa lihoa, joten kannattaa seurata kissan painoa – laihduttaminen on huomattavasti vaikeampaa ja hitaampaa kuin lihottaminen.

Useimmat cornarit rakastavat leikkimistä ja ne leikkivät hyvin yllättävilläkin asioilla. Usein käy niin, että mitä kalliimman ja hienomman lelun kissalle ostat, ei kissa ehkä edes vilkaise kyseistä lelua, vaan valitsee lattialla pyörivän pahvipalan lelukseen. Leikkisä kissa ei myöskään ymmärrä leluiksi valitsemiensa esineiden vaarallisuutta, vaan saattaa alkaa leikkiä vaikka narulla, hiuslenkillä, sukkapuikolla tai järsiä sähköjohtoa. On siis omistajan velvollisuus pitää koti kissaturvallisena. Esimerkiksi joulupakettien narut vievät vuosittain kissoja päivystykseen ja hätäleikkaukseen, joten narut eivät ole leikin asia.

Cornari ei ymmärrä käsitettä “oma tila”. Halutessaan se tunkee itsensä naamallesi nukkumaan, käpertyy sanomalehden päälle lepäilemään juuri kun olet lukemassa, änkeytyy vessareissullasi alas laskettujen housujen sisään ihmettelemään ja keksii keskellä yötä tulla nuolemaan naamaasi, ihan vaan koska Hän voi. Cornarin mielestä sinä olet häntä varten eikä päinvastoin. On siis suuri kunnianosoitus cornarilta, jos se valitsee juuri sinut palvelijakseen 😉

Cornish rex on utelias kissa ja haluaa tutkia joka paikan. Siis ihan joka paikan. Oli se sitten jääkaappi, tiskikone, pesukone, vaatekaappi, sukkalaatikko, läppärilaukku, kirjahylly, kattolamppu, verhotanko – siellähän saattaa hyvinkin olla jotakin sellaista, mitä cornari haluaa tutkimaan. Cornarin kanssa ei siis kannata säilöä korkeille hyllyille kalliita lasiesineitä tai saatat pian huomata kuinka utelias kissa tiputtelee arvoesineet yksi kerrallaan lattialle. Tietysti voit siis pitää arvovaaseja kotonasi, mutta omalla vastuulla. Kyytiä saattavat saada myös viherkasvit, ohuet kangasverhot, sälekaihtimien narut, ohuet johdot… saattaa siis, ei välttämättä. Kaikesta tästä huolimatta ovat cornarit myös erittäin sulavia kissoja, jotka juoksevat läpi täyden tiskipöydän mitään pudottamatta. Kaikki on mahdollista.

Koska cornari on yleisesti aktiivinen kissa, ei pelkkä ihmisseura välttämättä riitä aktivoimaan sitä tarpeeksi. Myös esimerkiksi koirakaveri saattaa olla mukavaa seuraa, mutta ei kuitenkaan kaikissa tapauksissa täytä paikkaamaan kissakaverin puuttumisen jättävää aukkoa. On toki cornareita jotka viihtyvät ainoana kissana, mutta useimmat cornarit ovat kissasosiaalisia ja kaipaavat saman aktiivisuustason omaavaa kissakaveria. On tullut lukuisia tapauksia vastaan, missä ainoana kissana asuva cornish rex on suorastaan ärsyttävä, hyökkäilee jalkoihin, karkaa rappukäytävään, kiusaa ehkä laiskempaa kissakaveria jos sellainen on. Ja kaikki on muuttunut, kun sille on muuttanut cornarikaveri ja ne saavat keskenään painia, riehua, juosta rallia ja purkaa energiaa. Useimmiten cornish rex tarvitsee oman cornish rexin ja helposti tämän rodun kanssa käykin niin, että kun otat yhden, otat pian toisen.. ja ehkä kolmannenkin. Tai neljännen. Ja sitten kai ei enää edes tarvitse laskea. 😉 Monissa tilanteissa on kissan parhaaksi, että se saa sopivan kaverin. Tämä on tietenkin yksilöllistä ja on monia cornareita, jotka viihtyvät yksikseen. Huomaat kyllä, jos kissasi tarvitsee kaverin!