PRA rdAc (etenevä verkkokalvon rappeuma)

PRA rdAc aiheuttaa verkkokalvon aistinsolujen (tappi- ja sauvasolut) asteittaista rappeutumista, mikä johtaa sokeuden kehittymiseen. Syntyessä pentujen näkö on normaali, mutta oireet alkavat yhden-kahden vuoden iässä ja kehittyvät sokeudeksi kolmen-viiden vuoden ikään mennessä. PRA periytyy autosomaalisena resessiivisenä ominaisuutena, jolloin sairaus kehittyy vain kissoille, jotka ovat perineet virheellisen geenin molemmilta vanhemmiltaan. Kantajien näkö on normaali, mutta ne voivat periyttää geenin jälkeläisilleen. (teksti Movet)

Cornish rexiin on aikojen kuluessa risteytetty esimerkiksi itämaisia, siamilaisia ja abessinialaisia, joilla PRA:ta esiintyy. Tätä kautta PRA rdAc -geeniä on myös cornish rexeille tullut. Joitakin sairaita yksilöitä on todettu (joilla geeni kummaltakin vanhemmalta) ja myös kantajia. Kahden kantajan yhdistämistä tulee välttää, jonka takia on suositeltavaa testata kasvatukseen käytettävät cornish rexit. PRA:ta voi testata esimerkiksi MyCatDNA ja MyCatScan -geenitestipaketeilla, mutta testausta voi tiedustella myös omalta eläinlääkäriltä.

Listaamme omalle sivulleen PRA:n osalta testattuja cornish rexejä. Tuloksen listalle saa lähettämällä sähköpostitse (hallitus@cornishrex.fi) skannatun todistuksen / kuvakaappauksen, jossa näkyy kissan tiedot (vähintään virallinen nimi) ja testitulos. Todistuksia emme julkaise ja ne säilytetään luottamuksellisesti, ainoastaan kissan virallinen nimi ja testitulos julkaistaan. Listalle saa tuloksia lähettää kuka tahansa.