Millainen kissa on cornish rex?

Cornish rex on lisännyt suosiotaan Suomessa tasaisesti ja suurehkoista rekisteröintimääristä huolimatta moni ei vielä tunne tätä hurmaavaa rotua. Rotuna cornish rex on aktiivinen, sosiaalinen ja aika usein huumorintajua vaativa, eikä rotu sovikaan sohvakoristetta etsivälle ihmisille. Jos taas mietinnässä on kissa tai kissoja, jotka haluavat osallistua kaikkeen aina vessassa käymisestä tiskaamiseen ja nikkaroinnista takan tuhkien puhdistamiseen, suosittelemme cornish rexiä lämpimästi.

Ainoaksi kissaksi cornari ei useinkaan sovi, joskin yksilökohtaisia eroja tietysti aina on. Monet cornarit ovatkin edes jollain tasolla ”kissasosiaalisia” ja saattavat alkaa pieniksi riiviöiksi kissakaverin puuttuessa. Kissakaverin on hyvä olla aktiivisuustasoltaan samanlainen, sillä laiskemman kaverin kanssa ei cornarilla välttämättä kemiat kohtaa ja se saattaa aiheuttaa uusia ongelmia.

Miltä cornish rex näyttää?

Cornish rex on lyhytkarvainen kissarotu, mutta siitä huolimatta se voidaan laskea ns. ”turkkirotuihin”. Cornish rexin yksi tärkein tunnusmerkki on pehmeä ja kihara karva ja esimerkiksi näyttelyissä turkki on pistemäärällisesti varsin suuressa roolissa. Muita cornish rexin tunnusmerkkejä ovat suuret, avoimet ja pään päälle sijoittuneet korvat, kiharat viikset ja kulmakarvat, pitkä piiskamainen häntä, korkeat ja jäntevät jalat ja elegantti vaikutelma. Cornish rexin tulisi olla lihaksikas kissa ja vaikka siro ulkomuoto saattaa hämätä, syliin otettaessa kissa painaakin yllättävän paljon. Kaikki värit ovat sallittuja. Cornish rexien väreihin voit tutustua meidän värigalleriassa!

Kuva Tessa

Cornarin kihara turkki

Cornish rex on alkujaan syntynyt geenimutaation kautta 1950-luvun Englannissa, Cornwallissa. Silloin syntyi kiharakarvainen Kallibunker (cornish rexien kantaisä), joka koeristeytettiin emonsa kanssa ja huomattiin, että kihara turkki oli periytyvä ominaisuus. Siitä lähti cornish rexien jalostus käyntiin ja ensimmäiset cornish rexit saapuivat Suomeen 1960-luvulla Tanskasta ja Englannista.

Cornish rexin turkki on siis heti kissan synnyttyä kihara. Usein kuuleekin sanottavan, että syntymäturkki antaisi viitteitä aikuisturkin määrästä ja useimmiten niin onkin, mutta aina löytyy poikkeuksia suuntaan jos toiseen. Turkin kiharat voivat olla hyvin tiiviitä, pehmeän laineikkaita tai joskus jopa olemattomia, osalla cornish rexeistä ei ole kiharaa tai karvaa laisinkaan. Joskus cornarilla saattaa vaikkapa kesää kohden tulla huikean hienot kiharat ja talvea kohden turkki ohentuu ja kiharat lähes katoavat. Joillain leikkaamattomilla yksilöillä esimerkiksi jatkuvat kiimat saattavat vaikuttaa turkkiin heikentävästi.

Turkkeja on siis laidasta laitaan, on vahvempia ja heikompia, mutta kasvatuksellisesti olisi tärkeää muistaa turkin olevan rodun tärkein ominaisuus ja tunnusmerkki. Huono turkki ei kuitenkaan haittaa kissaa millään tavalla eikä heikennä sen lemmikkielämää mitenkään, mutta näyttelyissä ei menestystä kannata odottaa nakun cornarin kanssa.

Cornarin turkki on samettisen pehmeä, sillä siltä löytyy vain pohjavilla. Pehmeä pohjavilla on kihartunut ja joillain yksilöillä kihara on niin tiivistä, että kiharan tuntee käteen silitettäessä. Kannattaa poiketa vaikka näyttelyissä cornari-ihmisten juttusilla ja kysyä pääsisikö silittämään cornish rexiä, turkin pehmeys on kokemisen arvoinen! Mieli lepää kun silittelee cornaria, oikea mielihyväkissa <3

Cornish rexin rotumääritelmä

Rotumääritelmä eli standardi tarkoittaa sitä, millainen cornish rexin tulisi ulkonäöllisesti olla. FIFéssä cornish rex kuuluu kategoriaan 4 ja standardin (englanniksi, saksaksi ja ranskaksi) voit lukea täältä. Alla cornish rexin standardi vapaasti suomennettuna FIFén standardista.

Yleisesti Cornish rex on tunnettu sirosta ja sulavalinjaisesta ulkomuodostaan. Se on yllättävän painava solakasta ulkomuodosta huolimattaan. Rodun tunnusmerkki on kauttaaltaan kihara ja pehmeä turkki. Yleisilmeeltään cornish rex on korkeajalkainen.

Koko Keskikokoinen

Pään muoto on ylhäältä katsottuna kananmunan muotoinen, hieman pidempi kuin leveä, kapenee tasaisesti poskiluista kallon takaosaan. Sivusta päin katsottuna litteä kallo, suora kuono-osa ja vahva leuka.

Kuonon tulee sopia harmonisesti päähän, ei saa olla liian silmiinpistävä tai neliömäinen.

Viiksien ja kulmakarvojen tulee olla kihartuneet.

Niska Elegantti ja siro, tasapainossa suhteessa vartaloon.

Korvat Suuret, tyvestä avoimet kaventuen pyöreisiin kärkiin, hennon karvapeitteen peittämät. Korvien tulee sijaita pään päällä antaen kissalle valppaan ilmeen.

Silmät Ovaalin muotoiset hieman vinot yläviistoon, koko keskikokoisesta suureen. Silmien väri tulee olla kirkas, selkeä ja puhdas.

Vartalo Keskimittainen, elegantti, vahva ja lihaksikas – erityisesti lonkat ja reidet. Siro luusto. Painaa enemmän mitä sirosta vartalosta luulisi.

Jalat pitkät, suorat ja sirot antaen vaikutelman korkeajalkaisuudesta. Tassut pienet, sirot ja ovaalin muotoiset.

Häntä Pitkä, piiskamainen, myös kiharan karvan peittämä. Mieluiten ilman kaljuja alueita tai pörröisyyttä.

Turkki Lyhyt, muttei pörröinen. Plyysimäinen ja tiheä, vartalonmyötäinen ilman päälli- ja välikarvaa. Kihartunut. erityisesti selässä ja kyljissä. Kaikki värit ja valkoisen määrät ovat sallittuja.

FIFé-näyttelyssä tuomari arvostelee kissan mahdollisimman hyvin standardin mukaisesti, standardi on jaettu pisteosioihin kokonaispistemäärän ollessa 100.
Pää ja korvat 20 pistettä
Silmien muoto ja väri 5 pistettä
Viikset ja kulmakarvat 5 pistettä
Vartalon koko, lihaksikkuus ja luusto 25 pistettä
Hännän pituus ja muoto 5 pistettä
Turkin laatu, kiharat ja tuntuma 35 pistettä
Yleiskunto 5 pistettä

Galleria: Cornaritaidetta

Cornarit ovat löytäneet tiensä myös omistajiensa iholle, koruihin, seinille, asuihin… Halusimme koostaa gallerian cornaritaiteesta cornarifanien iloksi. Jos sinulta löytyy piirros, maalaus, tatuointi, veistos, koru, mikä tahansa cornarin inspiroima taideteos, otamme mielellään vastaan kuvia galleriaan lisättäväksi! Liitä viestiin mukaan kuvaajan nimi. Kuvat voi lähettää osoitteeseen hallitus@cornishrex.fi. Galleriaan lisätty kuvia 23.3.2021. Kunnioitathan kuvien tekijänoikeuksia etkä kopioi niitä?

Galleria: Cornish rexien värit

Väriryhmät on jaoteltu FIFe-standardin mukaan eli Suomen Kissaliiton alaisissa näyttelyissä cornish rexit jaetaan yhdeksään väriryhmään. Cornish rexeillä kaikki värit ovat sallittuja. Kuvassa lukee väri sekä EMS-koodina, että sanallisesti. Kuvien avulla on helppo vaikka opetella EMS-järjestelmää! Kannattaa huomioida, että pennun väri saattaa väristä riippuen muuttua, kun ikää tulee lisää. Esimerkiksi naamiopennut tummenevat pointeista (eli pää, häntä, …

Galleria: Elämää cornarin kanssa

Kuten sivuilla muuallakin on mainittu cornish rexin aktiivisuudesta, päätimme kasata humoristisen kuvagallerian ”Elämää cornarin kanssa”. Näihin kuviin ja tunnelmiin kiteytyy se yhteiselo, jonka moni cornarinomistaja tunnistaa varsin hyvin. Cornareiden kanssa tarvitsee huumoria eikä tylsiä hetkiä juuri ehdi tulla. Jos sinulta löytyy hyviä tilannekuvia joissa esiintyy cornish rex, otamme niitä mielellään vastaan galleriaan lisättäväksi! Liitä viestiin …

Terveys

Tämän sivun alalinkkeihin tulee tietoa yleisesti kissojen terveydestä ja sivuilla on mahdollisuuksien mukaan pyritty avaamaan cornish rexin tilannetta kyseisen sairauden/terveysongelman osalta. Sairauksien / vaivojen listaus ei siis suinkaan tarkoita sitä, että nämä olisivat tyypillisiä cornareille. Cornish rexeillä esiintyy kaikkia kissojen sairauksia kuten kaikilla muillakin roduilla ja kotikissoilla eikä cornareilta ole löydetty mitään rotuspesifistä sairautta. Cornish …

Usein kysytyt kysymykset

Tämän sivun alle keräämme usein kysyttyjä kysymyksiä rotuun liittyen.