Mitä kissanäyttelyssä oikein tapahtuu?

Yhdistyksen hallitus auttaa mielellään näyttelyistä kiinnostunutta alkuun! Ole siis rohkeasti yhteydessä hallitus@cornishrex.fi tai suoraan hallituksen jäseniin, jos mielit kissasi kanssa kokeilemaan näyttelyitä.

Kolmiosainen juttusarja julkaistu alunperin Cornish rex ry:n jäsenlehdissä 3/2022-1/2023.

OSA 1

Kuva Tiina Torkko

Monet rotukissan hankkineet ihmiset miettivät, että olisi mielenkiintoista käydä kissanäyttelyissä kokeilemassa mitä kissa siitä tuumaa ja mitä tuomari kissasta kommentoi, mutta koko kissanäyttelymaailma on aivan hepreaa. Mitä näyttelyihin osallistuakseen tarvitsee, kuinka näyttelyyn osallistutaan, mitä näyttelyssä pitää tehdä, mitä ne kaikki oudot lyhenteet tarkoittavat, entä jos tuomari ei pidäkään kissastani? Näihin kysymyksiin ja moniin muihinkin saatte vastauksia tässä juttusarjassa. Juttusarja käsittelee FIFe-näyttelyitä.

Tässä osassa käydään läpi sitä, mitä näyttelyihin osallistuminen vaatii, miten valmistautua näyttelypäivään ja mitä näyttelyaamuna tapahtuu. Seuraavassa osassa käydään läpi näyttelypäivän kulkua tarkemmin ja kolmannessa osassa avataan vielä näyttelymaailman lyhenteitä ja termejä koostetusti.

Näyttelyyn osallistuminen
Näyttelyihin osallistuminen edellyttää tietysti sitä, että sinulla on rekisteröity rotukissa. Kissa saa olla leikattu tai leikkaamaton, molemmille on näyttelyissä omat luokkansa. Kissan tulee olla vähintään 4 kuukauden ikäinen ja kissalla tulee olla asianmukaiset rokotukset, joiden on oltava ajantasalla. Kotimaan näyttelyihin riittää kolmoisrokotus, ajantasaisen ohjeistuksen kissan rokotuksista näyttelyitä ajatellen löydät Kissaliiton sivuilta (www.kissaliitto.fi) ja laittamalla hakukenttään ”näyttelykissan rokotukset”. Rokotukset kannattaa huolehtia kuntoon ajoissa!

Kissan omistajan tulee näyttelyyn ilmoittautuessaan kuulua rotukissayhdistykseen. Cornish rex ry on rotuyhdistys, eli yhdistyksemme jäsenyys ei riitä. Rotukissayhdistyksiä on useita, joista jokainen voi valita yhden tai useamman oman kiinnostuksen mukaan. Vaikka esimerkiksi Turun Rotukissayhdistykseen voi liittyä kuka tahansa, ei tarvitse asua Turun seudulla. Usein myös rotukissayhdistykset tarjoavat jäsenilleen näyttelymaksun hieman edullisempana kuin ei-jäsenille, joten siinäkin mielessä kannattaa valita itselle sopivin rotukissayhdistys sen mukaan, minkä alueen näyttelyt kiinnostavat.

Kun olet valinnut Rotukissayhdistyksen johon haluat liittyä, tehdään rekisteröityminen Omakissa-järjestelmän kautta (tämän jutun lopussa linkki sekä rekisteröitymislomakkeeseen, että Omakissaan). Kun jäsenmaksu on maksettu ja yhdistys on hyväksynyt jäsenyytesi, pääset kirjautumaan Omakissa-järjestelmään, jossa myös näyttelyihin ilmoittautuminen tapahtuu. Tietysti myös paperilomakkeella voi ilmoittautua, mutta Omakissan kautta ilmoittautuminen on kaikin tavoin helpompaa. Omakissassa pitäisi näkyä kaikki omistamasi, Suomen Kissaliiton alle rekisteröidyt kissat.

Kun pääset kirjautumaan Omakissaan (kun jäsenyys on kunnossa), löytyy järjestelmästä välilehti Näyttelyt. Tulevat näyttelyt -kohdassa näkyy ne näyttelyt, joihin on mahdollista ilmoittautua, ellei näyttely ole jo täynnä. Klikkaamalla haluttua näyttelyä avautuu näyttelyn tiedot ja sivun alalaidassa on painike ”Ilmoita kissa”, mikäli näyttelyyn mahtuu vielä mukaan. Omakissan ohjeiden mukaan ilmoitetaan kissa näyttelyyn, linkki tämän jutun lopussa olevassa linkkilistassa.

Kun ilmoittautuminen on maksettu ja hyväksytty, tulee noin viikkoa ennen näyttelyn ajankohtaa sähköpostiin vahvistuskirje. Vahvistuskirjeessä kerrotaan kuka tuomari kissalla on ja mukana tulee usein myös infokirje, jossa kerrotaan tärkeitä tietoja näyttelyyn liittyen.

Kuva Ida Pakkanen

Mitä näyttelyyn mukaan?
Kissan, rekisterikirjan ja rokotustodistuksen lisäksi tarvitset näyttelyihin kissalle joko oman näyttelyhäkin tai häkkiverhot yhdistyksen tarjoamaan häkkiin laitettavaksi. Se on aivan makuasia, kumman haluaa ja kissan kasvattaja tai joku kissatuttavasi voi varmastikin lainata häkin tai verhot näyttelyreissulle. Myös yhdistyksen kautta voit tiedustella lainaverhoja. Omaan häkkiin tai verhoihin kannattaa investoida, jos näyttelyt alkavat yhden kerran jälkeen kiinnostaa enemmänkin.

Häkki on näyttelyissä kissan oleskelupaikka, joka sisustetaan kissalle mukavaksi. Kissalle otetaan mukaan vesikuppi, ruokakuppi ja ruokaa, pieni hiekkalaatikko ja tuttua hiekkaa (hiekkalaatikoksi käy hyvin esim. musta dyno-muovilaatikko, joissa myydään isoja määriä ruokaa). Kannattaa ottaa mukaan myös tuttu pieni pesä tai vaikka tuttu fleecepeitto. Myös erillinen alusta häkkiin (vaikka fleecepeitto) on hyvä olla ja mikäli kissa on leluista kiinnostuvaa sorttia, voi sille ottaa muutaman lelunkin mukaan.

Yleensä kissanäyttelyt kestävät koko päivän, ellei kyse ole ns. drive in -näyttelystä, josta saa lähteä arvostelun jälkeen – tämä mainitaan aina näyttelykutsussa, jos kyse on jostain spesiaalista. Näyttelyissä on usein jonkunlainen buffet tai ravintola, mutta omatkin eväät ja juomat (alkoholi kielletty) ovat tietysti sallittuja. Myös oman retkituolin tms. voi ottaa mukaan, ellei infokirjeessä sitä kielletä.

Näyttelyä ennen kissan kynnet tulee leikata, sen korvat ja silmät tulee olla puhtaat ja osa kissoista voi kaivata myös pesua. Näyttelyn vahvistuskirjeessä ilmoitetaan mihin aikaan näyttelyaamuna on ilmoittautuminen ja eläinlääkärintarkistus – osassa näyttelyistä eläinlääkärintarkistus suoritetaan pistokokein. Näyttelyn aikataulua tulee noudattaa, jos ilmestyt paikalle myöhässä, et välttämättä pääse enää osallistumaan.

Cornish rexin näyttelyasennossa kissan vartaloa ei
venytetä ja hienot, pitkät etujalat olisi hyvä olla esillä
kuvan mukaisella tavalla. Kuva Catza.

Näyttelypaikalla aamulla ilmoittaudutaan paikalla olevaksi ja mikäli eläinlääkärintarkistus kyseisessä näyttelyssä on, käy kissa myös eläinlääkärin pöydällä tarkistuksessa. Eläinlääkäri tutkii kissan pintapuolisesti, eläinlääkärintarkistuksessa pyritään karsimaan sairaat kissat pois näyttelystä. Ilmoittautuessa tai eläinlääkärintarkistuksessa tarkistetaan myös kissan rokotusten voimassaolo. Ne kissat, joita ei ilmoiteta paikalla olevaksi, merkitään sihteeristössä ”abs”-listalle, jotka näyttelyn sihteeristö toimittaa tuomareille ennen arvostelujen alkua, ettei poissaolevia kissoja suotta odotella tuomarin pöydälle.

Seuraavassa osassa käydään läpi näyttelypäivän kulkua, missä pitää olla milloinkin ja koska näyttelyistä saa lähteä kotiin.

OSA 2

Tässä osassa käydään läpi näyttelypäivän kulkua tarkemmin, missä pitää olla milloinkin ja koska näyttelyistä saa lähteä kotiin.

Kissan häkki
Kun kissa on näyttelypaikalla aamusta käynyt mahdollisessa eläinlääkärintarkistuksessa ja se on ilmoitettu paikallaolevaksi, saa kissan häkkiä mennä kasaamaan käyttökuntoon. Osassa näyttelyitä häkkipaikat on numeroitu valmiiksi ja löydät kissasi paikan sen näyttelynumeron perusteella – numero löytyy aina Omakissasta, luettelosta ja usein myös ilmoittautumisesta. Toisissa näyttelyissä häkkirivit on merkitty roduittain, mutta paikkoja ei ole erikseen numeroitu, jolloin kyseisen rodun kissoille saavat omistajat etsiä nimetyistä riveistä haluamansa paikan. Joissakin näyttelyissä häkkirivejä ei ole nimetty mitenkään, jolloin kaikki saavat sijoittaa häkkinsä oman mielensä mukaan vapaille paikoille.

Jos kissalle ei ole näyttelyilmoittautumisen yhteydessä ilmoitettu omaa häkkiä, on näyttelyä järjestävä yhdistys varannut sille metallisen häkkikehikon. Nämä metallihäkit on usein kasattu pöydille valmiiksi. Metallihäkkiä varten kissalle tulee olla varattuna jonkunlaiset verhot näkösuojaksi, alusta ja häkin katolle tuleva kangas/peitto. Näin kissa tuntee olonsa turvallisemmaksi, kun häkissä on verhot ja kankainen kattopala.

Osa näytteilleasettajista (hmisestä, joka vie kissansa näyttelyyn) käyttää omia kangashäkkejä, joita usein kutsutaan Sturdiksi yhden kangashäkkivalmistajan mukaisesti. Niitä on monen merkkisiä, värisiä ja mallisia. Tällaiset kangashäkit ovat usein kasattavia ja ne ei saa olla kokonaan umpinaisia, josta kissaa ei näkyisi.

Osa kissoista haluaa nostaa toisen etutassunsa esittäjän käteen Kuva Tessa.

Häkkiin (oli se sitten näyttelyä järjestävän yhdistyksen metallihäkki tai oma kangashäkki) tulee lisäksi sijoittaa pieni hiekkalaatikko ja vesikuppi. Myös tuttu pesä/viltti lisää kissan mukavuutta pitkän päivän aikana. Lelut, riippumatot ja kissaturvalliset koristeet ovat myös sallittuja. Häkkiä ei saa lukita lukolla, mutta sen kiinni pysyminen kannattaa varmistaa esim. hakasella – kissat osaavat olla joskus aika houdineita. Häkkiin kiinnitetään myös kissan näyttelynumero – numerolappuja on saatavilla järjestävän yhdistyksen tarjoamana.

Kun kissan häkki on sisustettu, saa kissan vapauttaa tutustumaan häkkiinsä. Osa kissoista sisustaa heti häkin uudelleen, kaataa vesikupin ja hyppii märillä tassuilla vesikupissa, osa menee kiltisti hetken ihmettelyn jälkeen pesään nukkumaan. Joidenkin mielestä häkissä on kamalan tylsää ja ne saattavat hinkata naamaansa häkin kalteriin tai verkkoon, etenkin valkolaikuilla kissoilla tämä aiheuttaa äkkiä hyvin punaisen nenän. Kissaa saa tietysti pitää myös sylissä, jos se ei häkissä viihdy, mutta helpottaa omistajan päivää, jos kokoajan ei ole sylivauva käsivarsilla.

Tuomarille menoon valmistautuminen
Kun kissa on saatu turvallisesti häkkiin (tai se roikkuu omistajansa sylissä), kannattaa lähteä etsimään tuomareiden pöytiä ja selvittämään, koska on oman kissan vuoro.

Vahvistuskirjeessä (eli Omakissasta löytyy myös) on kerrottu, kuka tuomari kissasi kyseisessä näyttelyssä arvostelee. Tuomaripöydät on usein sijoitettu näyttelyhallin jollekin sivustalle ja pöytiin on laitettu laput, mikä pöytä on kenellekin tuomarille varattu. Etsit siis pöytärivistöstä tuomarin, joka on nimetty tuomaroimaan kissasi väriryhmän tänään. Näyttelysihteeri on jakanut kissat väriryhmittäin tuomareille, eli kaikki samaa väriryhmää olevat kissat arvostelee aina sama tuomari kyseisessä näyttelyssä. Samalla tuomarilla voi olla muita saman rotuisia, mutta eri väriryhmien kissoja tai sitten tuomarilla voi olla pitkä lista täysin eri rotuisia kissoja. Yleensä tuomari arvostelee noin 40 kissaa päivän aikana.

Cornish rexien väriryhmiin voit tarkemmin tutustua yhdistyksemme nettisivuilla olevassa värigalleriassa.

Tuomaripöydän läheisyydessä on lista, josta ilmenee kyseisen tuomarin arvostelussa kyseisenä päivänä olevat kissat. Se voisi esimerkiksi näyttää tältä:

Tuomari Keiju Kikkurainen, FI
CRX I 544, 545, 546, 547
CRX III 551, 552, 553, 554, 555, 556, 557
CRX V 564, 565
CRX VI 566, 567, 568, 569
…ja loput muun rotuiset kuvitteelliset kissat.

Kuva Catza

Käydään näyttelyn kulkua esimerkin avulla lävitse ja kuvitellaan, että sinulla olisi näistä kissa numero 546 – väriryhmä I:n cornish rex. Väriryhmään I kuuluu musta, sininen, suklaa, lila, kaneli ja beige sekä näiden savumuunnokset.

Kissat on numeroitu väriryhmittäin siten, että ensin numeroissa on leikkaamattomat kissat korkeammasta luokasta matalimpaan, sitten nuoret ja pennut ja niiden jälkeen leikatut kissat korkeammasta luokasta matalimpaan. Näyttelyluokat ja tittelit käydään läpi juttusarjan seuraavassa osassa. Tämän kuvitteellisen näyttelyn luettelossa kissasi tiedot olisivat seuraavasti:

Luokka: 9 Open
546 N FICurlyvalley’s Crazy In Love (CRX n) 15.5.2018 FI SK LO 12345 FICurlyvalley’s Crazy Frog (CRX a) x
SC SP FI*Curlyvalley’s Imagination (CRX n 03)
O: Nelli Näytteilleasettaja, URK
K: Iivari Kiharalaakso

Eli kissasi olisi avoimen (9 Open) luokan naaras, väriltään musta. Syntynyt 15.5.2018 ja rekisterinumero FI SK LO 12345. Seuraavaksi mainittuna kissasi vanhemmat, sen jälkeen omistaja ja yhdistys, johon omistaja kuuluu ja kissan kasvattaja.

Kissat esitellään tuomarille numerojärjestyksessä, joten kannattaa seurata tuomarin arvostelun kulkua. Osa tuomareista on todella nopeita, osa arvostelee taas melko hitaasti, omistajan tulee siis pysyä hereillä missä vaiheessa on oman kissan vuoro. Tuomarin apuna oleva tuomarin assistentti ympyröi aina tuomaripöydän läheisyydessä olevasta listasta mikä numero on juuri nyt tuomarin pöydällä ja yliviivaa, kun kissa on jo arvosteltu. Poissaolevat kissat yliviivataan aamusta listoilta eli ns. ”absataan”, jottei niitä suotta lasketa arvostelun kulkuun mukaan. Myös assistentilta voi pyytää neuvoja tai apua, kannattaa mainita, että olet ensi kertaa näyttelyissä.

Jos kissaa kovasti jännittää, voi sen jännitykseen auttaa se, että pidät kissaa sylissä ja kuljeskelette näyttelyhallissa. Se saa turvallisesta sylistä ihmetellä uutta paikkaa. Toki, jos omistajaa kamalasti jännittää, voi jännitys tarttua kissaan.

Ennen tuomarin pöydälle menoa kissan näyttelykunto vielä viimeistellään. Osa tekee kissan turkille omia taikojaan talkilla, silkkitipoilla tai muilla käsittelyaineilla, osa menee luomuna. Kissasi kasvattaja varmasti neuvoo mielellään turkin kanssa! Joka tapauksessa kannattaa tarkistaa vielä tässä vaiheessa, että kissat silmät ja korvat ovat puhtaat, kissanhiekat pois varpaista ja muutenkin tsekata, että kissa on esittelykunnossa. Ja sitten kohti tuomaripöytää!

Tuomaripöydällä
Kun teitä edeltävä kissa on arvosteltu ja omistaja vie kissan pois tuomarin pöydältä, assistentti desinfioi pöydän pyyhkimällä sen. Tämän jälkeen on sinun ja kissasi vuoro. Kissa viedään tuomaripöydälle edustavassa asennossa, yleensä ns. näyttelyasennossa, ensisilmäyksellä tuomari näkee kissan parhaat puolet ja luo kissasta mielikuvan. Pöydällä hän voi sitten tarkemmin katsoa yksityiskohtia ja arvioida kissaa tarkemmalla tasolla.

Kissanäyttelyssä tuomari arvioi kissan ulkonäköä verraten sitä kyseisen rodun standardiin. Standardi kertoo sen, miltä kyseisen rodun edustajan pitäisi näyttää. Standardin mukaan myös kissan ominaisuudet on pisteytetty ja tuomari arvioi sen oman harkintakykynsä mukaan. Cornish rex saa pisteitä seuraavasti:

Usein tuomari tervehtii ja kertoo sanallisesti arviotaan kissastasi. Kissaa pidellään tuomarin pöydällä ja tuomari saattaa nostella sitä nähdäkseen sen ominaisuuksia paremmin. Joskus tuomarit pitävät kissaa sylissä tai vaikka leikittävät sitä. Jokaisella tuomarilla on oma tyylinsä. Omistajan kannattaa olla hereillä ja vahtia, ettei kissa hyppää pöydältä pois.

Suomea osaava tuomari kertoo suomeksi arviotaan kissasta, mutta ulkomaalaiset tuomarit kertovat yleensä englanniksi. Tuomarin tulee tarvittaessa käyttää FIFe:n virallisia kieliä, eli englantia, saksaa tai ranskaa. Myös arvosteluseteli kirjoitetaan näillä kielillä tai suomenkielinen tuomari voi suomea taitavalle näytteilleasettajalle kirjoittaa myös suomeksi. Arvosteluseteliin tuomari kertoo kirjallisesti arvionsa kissasta ja kirjoittaa arvostelusetelin loppuun kissan arvostelutuloksen (nämäkin käydään läpi seuraavassa lehdessä). Seuraavalla sivulla on kuva arvostelusetelistä, usein nopeasti kirjoitettu arvosteluseteli voi vaatia hiukan ajatustyötä, että saa selvää mitä tuomari on kirjoittanut.

Se kannattaa muistaa, että arvostelu on aina yhden tuomarin mielipide ja jokaisella tuomarilla on omat mieltymyksensä. Ei siis kannata surra, jos kyseinen tuomari ei juuri sinun kissaasi sen kummemmin ylistä. Jokaisella kissalla on omat vahvuutensa ja omat heikkoutensa, harvoin kissalla on kaikki ominaisuudet juuri täydellisiä.

Arvosteluseteli
Arvostelusetelissä tuomari kirjallisesti arvostelee kissan osio kerrallaan. Pisteitä ei laiteta mihinkään näkyviin, mutta tuomari mielessään vertaa kissaa rodun standardiin.

Arvostelusetelistä ilmenee kissan numero, rotu ja EMS-koodi (EMS-koodista käy ilmi kissan rotu ja väri), luokka, sukupuoli ja syntymäaika. Tuomari ei tiedä kissan nimeä, omistajaa tai kasvattajaa eikä sitä tuoda tuomarille esille.

Arvosteluseteli menee tuomarilta sihteeristöön, jossa sen tietojen pohjalta printataan diplomi. Diplomi ja arvosteluseteli niitataan yhteen, jonka jälkeen sihteeristö toimittaa setelin tuomareiden nimillä varustettuihin lokeroihin. Lokeroista omistajat saavat hakea oman kissansa arvostelusetelit mukaansa – se kannattaa muistaa hakea, sillä niitä ei postitella jälkikäteen.

Osassa näyttelyistä ruusukkeen saa hakea ruusukepöydästä arvostelusetelin kanssa maksutta ja osassa näyttelyitä ruusukkeet maksavat. Jokaisella järjestävällä yhdistyksellä on omat käytäntönsä ruusukkeiden suhteen.

Yksilöarvostelun jälkeen
Mikäli kyseisestä väriryhmästä tulee värin paras -valinta (VP, englanniksi best in variety eli BIV), pyytää tuomari yleensä jäämään odottamaan sitä. Tällöin kissan kanssa jäädään tuomaripöydän lähistölle odottelemaan.

Värin paras -valinnassa ei suinkaan valita kissaa, joka on hienoimman värinen, vaan tuomari valitsee väriryhmän standardinmukaisimman kissan. Leikkaamattomat aikuiset, pennut ja nuoret voivat kilpailla samasta värin paras -palkinnosta, leikatut aikuiset kilpailevat omastaan. Värin paras -valinta edellyttää, että väriryhmässä on vähintään kolme leikkaamatonta aikuista, pentua tai nuorta tai vähintään kolme leikattua aikuista. Voi olla siis niin, että leikkaamattomista aikuisista ja vaikka pennuista valitaan värin paras, mutta leikattuja aikuisia on vain kaksi, jolloin niistä valintaa ei tule. Jos leikkaamattomia aikuisia on 3 tai enemmän ja myös pentuja ja / tai nuoria on 3 tai enemmän, tulee kummastakin ryhmästä oma värin paras -valinta.

Kuva Catza

Värin paras -valinnassa kissat ovat omistajilla käsissä näyttelyasennossa ja tuomari käy kissoja läpi kissa kerrallaan. Joskus tuomari haluaa kissan vielä käymään pöydällä.
Kun tuomari on arvostellut kissasi, hän usein kertoo, haluaako kissan tulevan tuomarin paras -valintaan (TP, englanniksi nomination eli NOM). Joskus tuomari ei sitä erikseen mainitse, joten tuomarin arvosteltua kaikki kategorian kissat, assistentti ilmoittaa niiden kissojen numerot, jotka tuomari haluaa tuomarin paras -valintaan. Kannattaa siis seurata arvostelujen kulkua senkin jälkeen, kun tuomari on arvostellut sinun kissasi.

Tuomarin paras -valinnassa tuomari valitsee kaikista arvostelemistaan kyseisen kategorian kissoista mielestään parhaan uroksen, naaraan, kastraattiuroksen, kastraattinaaraan, nuoren ja pennun. Nämä tuomarin parhaat eli nominoidut kissat jatkavat vielä Best In Show -valintaan, jossa ratkaistaan kyseisen näyttelyn kauneimmat kissat.

Jos väriryhmästä ei tule värin paras -valintaa eikä tuomari halua kissaasi tuomarin paras -valintaan, on teidän päiväohjelma valmis. Sitten vain odottelemaan, että näyttely päättyy ja kissat saavat lähteä kotiin – tietysti kannattaa luppoaika käyttää muiden kissaihmisten kanssa jutteluun! Kissanäyttelystä saa lähteä vasta sitten, kun siihen annetaan lupa. Poikkeuksena on drive in -näyttelyt, joista saa lähteä arvostelun jälkeen.

Best In Show -valinta eli paneeli
Paneelissa kilpaillaan omissa kategorioissaan (cornish rex kuuluu kategoriaan 4, kategorioita on 1-4 ja kotikissat) ja jokaisesta kategoriasta (poikkeuksena kotikissat) valitaan näyttelyn paras uros, naaras, kastraattiuros, kastraattinaaras, nuori, pentu, siitosuros, siitosnaaras, veteraani ja kasvattaja. Paneelissa kilpailevat tuomarin parhaat -palkinnon saaneet kissat, joten yleensä paneelissa on vastakkain niin monta kissaa, kun kyseistä kategoriaa arvostelleita tuomareita on näyttelyssä sinä päivänä ollut.

Kategoriajärjestys vaihtelee, joten kannattaa seurata kuulutuksia. Omistaja itse ei saa viedä kissaa paneeliin, vaan omistaja vie kissan koontialueelle ja luovuttaa sen assistentille. Assistentit esittelevät kissat tuomareille paneelissa. Omistaja ei saa mennä paneelialueelle tai kissa voidaan hylätä.

Paneelissa tuomarit kiertävät assistenttien esittelemät kissat ja tämän jälkeen antavat äänensä suosikkikissalleen. Paneelijuontaja kuuluttaa voittajakissan ja omistajat saavat sen jälkeen tulla noutamaan kissansa paneelialueelta.

Näyttelyssä kannattaa muistaa iloinen mieli ja ystävällisyys ja myös omien sotkujen siivoaminen! Seuraavassa osassa käydään läpi näyttelyiden kirjainhirviöt ja mitä ne tarkoittaa.

Paneelissa assistentti esittelee kissan tuomarille. Kuva Tessa.

OSA 3

Tässä osassa avataan kissanäyttelymaailman mystisiä lyhenteitä ja termejä.

Assistentti on tuomarin apuna koko arvostelun ajan. Assistentti pyyhkii tuomarin pöydän kissojen välillä ja huolehtii, että arvosteluun seuraavaksi tulossa oleva kissa on paikalla.

BIS = Best In Show. Näyttelyn paras kissa kyseisessä kategoriassa, esimerkiksi kategorian 4 paras leikkaamaton uros, joka on voittanut paneelissa muut kategorian 4 tuomareiden parhaat leikkaamattomat urokset.

BIV = Best In Variety, kts. Värin paras.

BW = Baltic Winner, kissan nimen edessä BW+vuosiluku kertoo, että kissa on voittanut Baltic Winner -tittelin kyseisenä vuonna. Baltic Winner Show järjestetään vuosittain Baltian maissa.

CAC on luokan 9 (leikkaamattomat kissat) serti. Kolmella CAC-sertillä kissa valmistuu Championiksi ja siirtyy luokkaan 7.

CAP on luokan 10 (leikatut kissat) serti. Kolmella CAP-sertillä kissa valmistuu Premioriksi ja siirtyy luokkaan 8.

CACIB on luokan 7 serti, näitä kissa voi saada valmistuttuaan Championiksi (CH). Saatuaan kolme CACIB-sertiä vähintään kahdesta eri maasta ja kolmelta eri tuomarilta, kissa valmistuu International Championiksi ja siirtyy luokkaan 5 (vuoden 2023 loppuun poikkeussäännöllä voi valmistua viidellä kotimaan sertillä IC:ksi).

CAPIB on luokan 8 serti, näitä kissa voi saada valmistuttuaan Premioriksi (PR). Saatuaan kolme CAPIB-sertiä vähintään kahdesta eri maasta ja kolmelta eri tuomarilta, kissa valmistuu International Premioriksi ja siirtyy luokkaan 6 (vuoden 2023 loppuun poikkeussäännöllä voi valmistua viidellä kotimaan sertillä IP:ksi).

Kuva Catza

CAGCIB on luokan 5 serti, näitä kissa voi saada valmistuttuaan International Championiksi (IC). Saatuaan kuusi CAGCIB-sertiä vähintään kolmesta eri maasta kolmelta eri tuomarilta TAI kahdeksan CAGCIB-sertiä kahdesta eri maasta neljältä eri tuomarilta, kissa valmistuu Grand International Championiksi ja siirtyy luokkaan 3.

CAGPIB on luokan 6 serti, näitä kissa voi saada valmistuttuaan International Premioriksi (IP). Saatuaan kuusi CAGPIB-sertiä vähintään kolmesta eri maasta kolmelta eri tuomarilta TAI kahdeksan CAGPIB-sertiä kahdesta eri maasta neljältä eri tuomarilta, kissa valmistuu Grand International Premioriksi ja siirtyy luokkaan 4.

CACS on luokan 3 serti, näitä kissa voi saada valmistuttuaan Grand International Championiksi (GIC). Saatuaan yhdeksän CACS-sertiä vähintään kolmesta eri maasta kolmelta eri tuomarilta TAI yksitoista CACS-sertiä kahdesta eri maasta kuudelta eri tuomarilta, kissa valmistuu Supreme Championiksi ja siirtyy luokkaan 1.

CAPS on luokan 4 serti, näitä kissa voi saada valmistuttuaan Grand International Premioriksi (GIP). Saatuaan yhdeksän CAPS-sertiä vähintään kolmesta eri maasta kolmelta eri tuomarilta TAI yksitoista CAPS-sertiä kahdesta eri maasta kuudelta eri tuomarilta, kissa valmistuu Supreme Premioriksi ja siirtyy luokkaan 2.

CH = Champion on titteli, jonka leikkaamaton kissa saa ansaittuaan kolme sertiä avoimessa luokassa 9 ja siirtyy luokkaan 7. Tällöin CH-kirjaimet lisätään kissan nimen eteen.

Drive in -näyttelyssä tuomarointien kellonajat on ilmoitettu ennakkoon ja näyttelyyn saa tulla ennen omaa arvostelua (ei tarvitse tulla aikaisin aamulla, ellei oman kissan vuoro sitä edellytä) ja näyttelystä saa poistua arvostelun jälkeen ellei erikoisempaa menestystä tule.

DSM-tittelin kissa voi saavuttaa olemalla vähintään kymmenen kertaa kategorian paras luokissa 1-10. Ensimmäisen ja kymmenennen arvonimeen oikeuttavan näyttelytuloksen välillä on oltava vähintään kaksi vuotta ja yksi päivä. DSM tulee kissan nimen perään.

DVM-tittelin saavuttaakseen tittelin kissan täytyy olla ”Värin paras” vähintään kymmenen kertaa. Ensimmäisen ja kymmenennen arvonimeen oikeuttavan ”Värin paras” -tuloksen välillä on oltava vähintään kaksi vuotta ja yksi päivä. DVM tulee kissan nimen perään.

EX1 tai EX2, EX3… on excellent-tulos, joka osoittaa kissan olevan ulkomuodoltaan erinomainen. Jos kaksi tai useampi kissa kilpailee keskenään samassa luokassa, ne laitetaan numerojärjestykseen – ensimmäinen saa sertin (poikkeuksena pentu- ja nuorten luokka, joissa sertejä ei jaeta) ja muut saavat EX2, EX3 jne.

Kuva Catza

GIC = Grand International Champion -titteli, kts. CAGCIB.

GIP = Grand International Premior -titteli, kts. CAGPIB.

HP = Honor Prize = kunniapalkinto, luokissa 1 ja 2 kilpailevat kissat eivät enää saa sertiä vaan kunniapalkinnon.

IC = International Champion -titteli, kts. CACIB.

IP = International Premior -titteli, kts. CAPIB.

JW = Junior Winner -tittelin kissa saa, kun on luokissa 11 ja / tai 12 (nuoret ja / tai pennut) Best In Show viisi kertaa. JW-kirjaimet lisätään kissan nimen perään.

Kastraatti = steriloitu tai kastroitu kissa.

Kategoria = Kissarodut jaetaan eri kategorihin tyypin mukaan. Kissaliiton sivuilta (https://www.kissaliitto.fi/kasvatus/ems-koodit) löytyy listattuna mikä rotu kuuluu mihinkin kategoriaan. Cornish rex kuuluu kategoriaan 4.

MW = Mediterranean Winner, kissan nimen edessä MW+vuosiluku kertoo, että kissa on voittanut Mediterranean Winner -tittelin kyseisenä vuonna. Mediterranean Winner Show järjestetään vuosittain Välimeren maissa.

Näyttelypäällikkö vastaa näyttelyn kulusta ja antaa esimerkiksi poistumisluvat. Näyttelypäällikön käsissä on ”kaikki näyttelyn narut”.

Näyttelysihteeri vastaanottaa näyttelyilmoittautumiset, tekee tuomarijaon (mitkä kissat ovat milläkin tuomarilla arvostelussa) ja hoitaa sihteeristön juoksevat asiat ennen näyttelyä, näyttelyn aikana ja näyttelyn jälkeen.

NOM = Nominated eli tuomarin paras. Kts. Tuomarin paras.

Nuorten luokka (luokka 11) on 7-10kk ikäisille kissoille. Vuoden 2024 alusta nuorten luokka on 8-12kk ikäisille kissoille.

Pääassistentti vastaa assistenttien toiminnasta, huolehtii, että assistenteilla on kaikki tarvittava ja esimerkiksi jakaa paneelia varten kissojen numerot assistenteille paneelikantamisia varten.

Kuva Catza

Paneeli on kissanäyttelyn loppukilpailu, jossa assistentit esittelevät kissat tuomareille. Paneelissa kilpailevat tuomareiden parhaat kissat toisiaan vastaan kyseisessä kategoriassa, esimerkiksi kategorian 2 kaikki tuomarin parhaat kastraattiurokset.

Pentuluokka (luokka 12) on 4-7kk ikäisille kissoille. Vuoden 2024 alusta pentuluokka on 4-8kk ikäisille kissoille.

Poistumislupa on lupa, jonka voi anoa näyttelypäälliköltä ennen arvosteluiden alkua. Poistumisluvan kanssa näyttelystä saa poistua ennen näyttelyn päättymistä ja sen saa vain hyvällä syyllä.

PR = Premior on titteli, jonka leikattu kissa saa ansaittuaan kolme sertiä luokassa 10 ja siirtyy luokkaan 8. Tällöin PR-kirjaimet lisätään kissan nimen eteen.

Rotumääritelmä kts. Standardi.

SC = Supreme Champion -titteli, kts. CACS.

SP = Supreme Premior -titteli, kts. CAPS.

Serti = Sertifikaatti. Aikuisten luokissa kissat saavat sertifikaatteja (korkeintaan 1 / luokka) ja tietyllä määrällä sertejä valmistuu titteliin.

Sihteeristö hoitaa näyttelyn aikana tulosten kirjaamisen ja kaiken muun tuloksiin liittyvän näyttelysihteerin johdolla.

Standardi kertoo minkälainen on ulkonäöltä ihanteellinen kyseisen rodun edustaja. Jokaisella rodulla on oma standardi.

SW = Scandinavian Winner, kissan nimen edessä SW+vuosiluku kertoo, että kissa on voittanut Scandinavian Winner -tittelin kyseisenä vuonna. Scandinavian Winner Show järjestetään vuosittain Pohjoismaissa.

Titteli on arvonimi, jonka kissa voi ansaita erilaisilla perusteilla. Nimen eteen lisätään sertien keräämisestä saadut tittelit (esim. CH) ja voittaja-tittelit (esim. WW18) ja nimen loppuun lisätään JW, DVM ja DSM -tittelit.

TP = Tuomarin paras, kts. Tuomarin paras.

Tuomarin paras (eli NOM) on kissa, jonka tuomari valitsee kategoriakohtaisesti parhaaksi arvostelemakseen kissaksi. Esimerkiksi kategoriassa 4 tuomarilla on ollut yhteensä 5 leikkaamatonta naarasta arvosteltavana, hän valitsee tuomarin parhaan leikkaamattoman naaraan näiden viiden joukosta – nämä voivat olla jokainen eri rotua. Jokainen kyseisessä näyttelyssä kategoriaa neljä arvostellut tuomari valitsee omat tuomarin parhaansa (paras leikkaamaton uros, leikkaamaton naaras, kastraattiuros, kastraattinaaras, nuori ja pentu) ja nämä kilpailevat paneelissa keskenään.

Tuomarioppilas on henkilö, joka opiskelee tuomariksi. Kissanäyttelyssä tämä näkyy siten, että tuomarioppilas on oikean tuomarin parina ja he yhdessä arvostelevat kissat. Tuomarioppilaan arvosteluja ei saa tietää eikä tuomarioppilas voi tehdä virallisia valintoja.

Tuplasertinäyttely on kissanäyttely, jossa on kaksi näyttelyä samana päivänä. Kissalla on siis mahdollisuus ansaita kaksi sertiä saman päivän aikana.

Kuva Catza

VP = Värin paras, kts. Värin paras.

Värin paras on kissa, joka on tuomarin mielestä kyseisen väriryhmän eniten standardinmukainen kissa. Ei siis hienoimman värinen, vaan eniten rotumääritelmän mukainen.

WW = World Winner, kissan nimen edessä WW+vuosiluku kertoo, että kissa on voittanut World Winner -tittelin kyseisenä vuonna. World Winner Show järjestetään vuosittain ja järjestäjämaa vaihtuu joka kerta. World Winner Show on näyttelyvuoden kohokohta ja suurin näyttely kaikista.

Tärkeitä linkkejä

Suomen Kissaliitto
https://www.kissaliitto.fi
Kissaliiton sivuilta löydät EMS-koodit, joka on yhtenäinen järjestelmä kissan rodun ja värin kuvaavan koodin määrittelyyn. Esimerkiksi cornish rexin EMS-rotukoodi on CRX.

Rotukissayhdistykset
https://www.kissaliitto.fi/kissaliitto/yhdistykset

Omakissa-järjestelmä
https://omakissa.kissaliitto.fi

Rekisteröitymislomake Rotukissayhdistykseen
https://omakissa.kissaliitto.fi/rekisteroidy.aspx

Näyttelykissan rokotukset
https://www.kissaliitto.fi/terveys/nayttelykissan-rokotukset

Tulevat näyttelyt Suomessa
https://www.kissaliitto.fi/nayttelyt/nayttelylista

Ilmoittautuminen näyttelyyn Omakissassa
https://omakissatuki.kissaliitto.fi/ilmoittautuminen-nayttelyyn

Kuva Catza