Palaa kohteeseen Terveys

Stressi

Aivan kuten ihmiset, voivat kissatkin kärsiä stressistä. Stressaaminen ja stressinsietokyky on yksilöllistä, mutta cornish rex on yleisesti ottaen melko sopeutuvainen uusiin tilanteisiin. Stressiherkkyyteen voi vaikuttaa moni asia, kuten stressitekijöiden kertaantuminen, hormonit, kissan terveydentila yms. Kissa saattaa myös yhtenä hetkenä olla alttiimpi stressille kuin toisena.

Kissat oireilevat stressistä eri tavoin ja eri asteisesti. Osalla stressi saattaa näkyä vetäytymisenä omiin oloihin, kun taas toisilla stressi saattaa aiheuttaa vaikkapa hutipissailua tai itsensä pakonomaista nuolemista. Stressioireet voivat olla hyvinkin erilaisia aina luonteenpiirteiden muutoksista (kiltistä aggressiiviseksi, rohkeasta pelokkaaksi) ongelmakäyttäytymiseen. Monet stressioireet ovat hankalia määrittää, mutta kissan käyttäytymisen muuttuessa poikkeukselliseksi kannattaa olla yhteydessä eläinlääkäriin. Eläinlääkärissä voidaan poissulkea esimerkiksi kivun aiheuttamia muutoksia ja stressin lievittämiseksi löytyy erilaisia apukeinoja.

Tehokkain keino lievittää stressiä on tietysti poistaa stressin aiheuttaja. Tämä ei kuitenkaan aina ole mahdollista ja tällöin kannattaa kokeilla esimerkiksi (neuvottele eläinlääkärisi kanssa mikä olisi juuri teidän tilanteeseen paras vaihtoehto):
– Feliway-haihdutin (tuottaa huoneilmaan kissan hyvänolonhormonia)
– Pet Remedy -haihdutin (tuottaa huoneilmaan kissaa rauhoittavia tuoksuja)
– Zylkene (ravintolisä helpottamaan stressiä)
– Serene UM (ravintolisä helpottamaan stressiä)

Oikein vaikeassa stressitilanteessa eläinlääkäri voi määrätä kissalle myös mielialalääkettä, mutta niihin kannattaa turvautua vasta, kun apua ei löydy muilla keinoin.