Kissan ruokavaliota miettiessä kannattaa ajatella sitä, mitä kissa on alkujaan syönyt. Valitettavan monet markettien kissanruoista sisältävät ison osan viljatuotteita ja monissa mainitaan “eläinperäisien ainesosien” määräksi vaivaiset 4% – ja näitä eläinperäisiä ainesosia ovat kaikki sorkista silmiin ja nahasta lihanperkuujätteisiin. Huomiota kannattaa kiinnittää ruoan lihapitoisuuteen, mitä enemmän ruoassa (oli se sitten kuivaruokaa tai märkäruokaa) on lihaa, sitä enemmän se vastaa kissan tarpeita. Puhdas liha tietysti on sataprosenttisesti sitä itseään, mutta raakaruoan kanssa täytyy muistaa lisätä ruokavalioon kissan tarvitsemat vitamiinit.
Ei ole yhtä oikeaa tapaa ruokkia kissaa ja jokainen kasvattaja ja omistaja ruokkii juuri sillä itse hyväksi havaitsemallaan tavalla. Ruokinta on kuitenkin aihepiirinä sellainen, että aina voi oppia uutta. Kaikille kissoille ei sovi samanlaiset ruokavaliot, joten joskus kissan erityistarpeet saattavat suorastaan pakottaa omistajan kokeilemaan jotakin uutta ja erilaista kissan hyvinvointia edistääkseen. Erityisesti pentukissan kanssa ruokien kokeileminen kannattaa tehdä hyvin varovasti ja alkuun kannattaakin antaa samoja ruokia, joita pentu on syntymäkodissaan syönyt. Myös aikuiselle kissalle uudet ruoat kannattaa tuoda ruokavalioon vähitellen. Uutta kuivaruokaa voi alkaa sekoittaa vähän kerrallaan vanhaan merkkiin ja lisätä uuden ruoan osuutta vähitellen, siten kissan vatsa ei reagoi niin herkästi ruokavaliomuutokseen.
Kuivaruokia on eläinkauppojen ja markettien hyllyt väärällään, mutta kuinka valita niistä se paras? Melkein suoraan voisi sanoa, että edullisimmat merkit kannattaa suosiolla sivuuttaa – ne yleensä sisältävät pääosin viljatuotteita (hiilihydraatteja), jotka eivät ole kissoille tarpeellisia. Vähän kuin ihminen söisi pelkkää valkoista pullaa, josta seuraa herkästi lihomista – aivan sama ilmiö tapahtuu helposti kissallakin. Sokeasti ei kuitenkaan kannata luottaa hintaankaan, sillä korkea hinta ei ole tae laadusta. Kissa on lihansyöjä eli se tarvitsee proteiinia. Kannattaa siis katsoa kuivaruokapakkausten kyljestä lihapitoisuutta. Ainesosalistan järjestys kertoo ainesosien suhteesta keskenään, eli jos ensimmäisenä koreilee vaikka vehnä tai maissi, tietää suoraan ruoan sisältävän aivan liikaa kissalle turhia ainesosia. Mitä isommat prosenttiosuudet lihasta tai kalasta mainitaan sitä parempi. Laadukkaassa kuivaruoassa on paljon lihaa ja se sisältää oikeassa suhteessa myös kissan tarvitsemia vitamiineja ja hivenaineita. Jätä siis suosiolla Latzit, Whiskasit ja Kitekatit ym. vastaavat kauppaan.
Märkäruokia on myös todella paljon erilaisia ja niissä toimii oikeastaan täysin sama periaate, kuin kuivaruokiakin valitessa. Moniin märkäruokiin on lisäksi sotkettu myös sokeria, mikä ei myöskään kuulu kissan ruokavalioon. Sellaista märkäruokia ei tietenkään kannata valita. Suurimmassa osassa märkäruoista on kissan tarvitsemia vitamiineja ja hivenaineita, mutta se kannattaa varmistaa pakkauksen kyljestä, sillä osa ruoista on niin “luonnollista”, ettei vitamiinejakaan ole lisätty. Tällöin tarvitsee lisäksi vaikkapa laadukasta kuivaruokaa. Jos kuivaruoka ei kissalle kuitenkaan maistu, voit antaa aikuiselle kissalle esimerkiksi Aptuksen Multicat -tabletteja tarvittavien vitamiinien saamiseksi.
Raakaruokinta jakaa yleensä mielipiteitä puolesta ja vastaan. Pelkkä liha ei riitä, joten raakaruokinta vaatii hieman perehtymistä, jotta kissa saa kaikki tarvitsemansa vitamiinit ja hivenaineet. Raakaa järvikalaa ei kuitenkaan kannata antaa, koska siinä on todella iso riski loistartunnalle. Googlettamalla löytyy hyviä ohjeita ja vinkkejä raakaruokintaan.
Niin sanotussa 50/50-ruokavaliossa kissa syö noin puolet teollisia ruokia ja puolet raakaa. Sanotaan, että kissan syödessä puolet teollista, se ei tarvitsisi lisävitamiineja, mutta kannattaa tietysti tarkastaa teollisen ruoan vitamiinipitoisuudet. Monissa talouksissa kissat syövät kuivaruokaa, märkäruokaa ja raakaa – kaikkea näitä sekaisin.
Vitamiinivalmisteita on monia, mutta hyvä “yleisvitamiini” on esimerkiksi Aptuksen Multicat. Etenkin kasvavalle kissalle kannattaa antaa lisäksi kalkkia ja D-vitamiinia. Myös öljylisä kannattaa lisätä ruokavalioon, esim. lohiöljy, Nutrolin tai Effektri. Turkkirotuna cornarille voi syöttää myös esimerkiksi biotiinia kuureina, se voi auttaa turkin kanssa.
Kissalle voi tarjoilla silloin tällöin myös esimerkiksi laktoositonta kermaviiliä tai maustamatonta jogurttia.