Palaa kohteeseen Terveys

Kissaflunssat

Kissojen hengitystieinfektioita kutsutaan yleisesti nimellä kissaflunssa ja kissaflunssasta puhuttaessa ei voikaan suoraan tietää mistä infektiosta/taudista on kyse. Taudin taustalla voi olla erilaiset virukset tai bakteerit tai molemmat yhdessä. Tietysti myös esimerkiksi heinänkorsi kissan hengitysteissä voi aiheuttaa flunssamaisia oireita, mutta tässä tekstissä ei niitä käsitellä. Alla on kerrottu neljästä yleisimmästä hengitystieinfektion aiheuttajasta. Näitä kaikkia tavataan myös cornish rexeillä.

Herpes on FHV:n (feline herpesvirus) aiheuttama sairaus ja kissan kerran saatuaan herpesvirustartunnan, se jää loppuelämäkseen viruksen kantajaksi. Virus voi aktivoitua uudelleen esimerkiksi stressin seurauksena, joten herpeskissatalouteen uusien kissojen ottaminen on riskialtista ja uudet yksilöt voivat saada virustartunnan. Virus aiheuttaa usein kuumetta, syömättömyyttä, flunssaoireita, silmätulehduksia ja jopa tiineellä kissalla pentueen abortoitumista – oireet voivat vaihdella hyvin lievistä hyvin rajuihin riippuen missä määrin kissa virukselle altistuu. Kaikilla kantajilla virus ei aktivoidu koskaan uudelleen, osalla saattaa aktivoitua hyvin lievänä, mutta aktivoitumisen riski on olemassa. Varsinaista lääkitystä herpekseen ei ole, mutta oireita hoidetaan oireiden mukaisilla tavoilla. Herpes voidaan testata esimerkiksi silmä- ja sieraineritteestä, mutta virus näkyy testissä yleensä vain, jos kissa oireilee. Herpes on kissoilla hyvin yleinen, joidenkin lähteiden mukaan jopa 60-80% kissoista olisi herpeksen kantajia. Lue lisää herpeksestä.

Calici tai kaliki on myös virustauti (aiheuttajana feline calicivirus). Calici aiheuttaa ylähengitystieoireita ja infektion erityispiirteenä on haavainen suun limakalvotulehdus sekä kroonistunut ientulehdus. Pennuilla virus saattaa aiheuttaa kohtalokkaan keuhkokuumeen. Calici leviää erittäin herkästi pisaratartuntana eikä virukseen ole olemassa tehokasta hoitoa. Useimmiten kissa jää caliciviruksen kantajaksi, joissain tapauksissa on kuitenkin havaittu kissan selvinneen viruksesta kokonaan jäämättä edes kantajaksi. Calicia vastaan on rokote, mutta se useimmiten vain lievittää oireita eikä estä tartuntaa. Calici voidaan testata esimerkiksi silmä- ja sieraineritteestä, mutta monesti virusta on hankala saada “pyydystettyä” ja valheellisia negatiivisia testituloksia voi tulla. Lue lisää calicista.

Klamydia (chlamydophila felis) on bakteeri, joka aiheuttaa infektion ja hoitamattomana se voi aiheuttaa oireiden (flunssaoireet, silmävuoto, keuhkokuume) kroonistumisen. Tauti aiheuttaa myös märkivää silmätulehdusta, pienten pentujen kuolemaan johtavaa keuhkotulehdusta ja tiineyden abortoitumista. Tautia esiintyy erityisesti monikissatalouksissa ja pennuilla. Hoitamattomana kissa erittää bakteeria eritteiden kautta ja vaikka kissa olisi oireeton, saattaa se silti tartuttaa bakteeria. Klamydiaa hoidetaan pitkällä antibioottikuurilla ja se voidaan testata esimerkiksi silmä- ja sieraineritteestä. Lue lisää klamydiasta.

Mykoplasma (mycoplasma felis) on bakteeri, joka aiheuttaa tyypillisesti yskää, silmätulehdusta, suun limakalvojen tulehtumista, niveltulehduksia ja jopa tiineyden abortoitumista. Mykoplasma leviää erittäin herkästi eritteiden avulla ja mykoplasmatartunnan hoitona on pitkä antibioottikuuri. Kaikki talouden kissat on syytä hoitaa, vaikka vain yksi kissoista oireilisi. Mykoplasma voidaan testata esimerkiksi silmä- ja sieraineritteestä. Lue lisää mykoplasmasta.