Palaa kohteeseen Terveys

Allergiat ja ihosairaudet

Lyhytkarvaisena rotuna cornish rexiltä erottuvat ihossa tapahtuvat muutokset helpommin kuin pitkäkarvaisilta kissaroduilta ja tämä saattaakin olla yksi selittävä tekijä miksi ihosairauksia ja -ongelmia cornish rexeiltä diagnosoidaan jonkun verran. Allergiat ja ihosairaudet ovat usein perinnöllisiä ja sellaisista vaivoista kärsivän kissan käyttämistä kasvatukseen tulisi välttää.

Allergia saattaa ilmetä kissalla eri tavoin, eri asteisena ja mm. vuodenajat sekä hormonit voivat vaikuttaa ilmenemiseen. Allergian / herkkyyden tyypillisiä oireita ovat esimerkiksi vatsaoireet (oksentelu, ripuli), iho-oireet (kutina, punoitus, näppylät, ruvet, haavaumat) ja korvien rapsuttelu ja nopea likaantuminen. Korvien likaantuminen on allergian yhteydessä yleensä poikkeuksellisen runsasta eikä sitä tule sekoittaa normaaliin korvan erittämiseen. Allergiaa epäiltäessä kannattaa olla yhteydessä eläinlääkäriin, jonka kanssa voidaan sopia sopivasta hoidosta.

Allergian aiheuttaja on usein hankala selvittää ja yleisin keino löytää mahdollinen ruoka-aineallergian aiheuttaja on laittaa kissa eliminaatiodieetille. Eliminaatiodieetillä kissa syö tyypillisesti sellaista ruokaa, jonka ainesosia kissa ei ole aiemmin saanut – tähän tarkoitukseen on erikoisruokia. Jos eliminaatiodieetillä kissan oireet poistuvat, voidaan ruokavalioon alkaa ottaa ruoka-aine kerrallaan lisää ruoka-aineita ja katsoa minkä ruoka-aineen kohdalla oireet mahdollisesti palaavat. Ruokien lisääminen tulee tehdä kuitenkin hillitysti, sillä vaikutukset eivät välttämättä näy muutamassa päivässä. Kissoille voidaan tehdä myös allergiatestejä, mutta aivan kuten ihmisillä, ne ovat vain suuntaa antavia.

Ruoka-aineiden lisäksi kissa voi olla allerginen esimerkiksi kuivaruoissa oleville varastopunkeille, erilaisille pesuaineille, hajusteille tai vaikkapa siitepölylle. Cornish rexeillä esiintyy allergioita jonkun verran, mutta ne eivät kuitenkaan ole kovin yleisiä.

Ihosairauksia ja -vaivoja on olemassa melko paljon ja eri asteisia eikä kaikkia voi mitenkään listata, mutta yleisimpiä ihovaivoja on hyvä mainita. Varsinaiset ihosairaudet eivät cornish rexeillä ole kovin yleisiä, mutta joitakin ihovaivoja esiintyy ja ne havaitaankin yleensä helposti lyhyen karvan ansiosta.

Usein leikkaamattomien kollikissojen hännästä alkaa karva harventua ja häntään alkaa muodostua ns. rasvahäntä, kun hormonit alkavat hyrrätä. Se saattaa jäädä vain harventuneeseen karvaan, mutta häntään voi kehittyä myös mustapäitä, finnejä tai jopa ihonalaista tulehduseritettä. Häntä tulee hoitaa oireiden mukaan – kuivan tuntuinen ja mustapäitä sisältävä hännän iho saattaa korjaantua perusvoiteella ja mustapäiden pois rapsuttelulla, selkeästi rasvaisen oloinen häntä voi kaivata rasvaa poistavaa puhdistusainetta tai desinfiointiainetta ja selkeästi tulehtunut häntä tarvitsee eläinlääkärin apua ja antibiootteja. Kannattaa kääntyä kokeneempien kasvattajien puoleen, jos rasvahäntä alkaa muodostua ongelmaksi. Rasvahäntä paranee yleensä viimeistään sillon, kun kissa kastroidaan.

Kissan leukaan ja viiksityynyjen reunoihin saattaa ilmestyä pieniä tummia pisteitä, joka näyttää aivan lialta. Ne ovat mustapäitä ja ne voi varovasti kynnellä rapsuttaa pois. Jos iho vaikuttaa yhtään ärtyneeltä, kannattaa rapsutellut kohdat pyyhkiä kirvelemättömällä desinfiointiaineella. Myös pään alueen mustapäihin vaikuttaa hormonit, mutta esimerkiksi muoviset ruoka-astiat saattavat edesauttaa epäpuhtauksien kertymistä kissan kuonon ja leuan alueelle.