Palaa kohteeseen Usein kysytyt kysymykset

Hoito

Lemmikkiä etsiessä moni miettii onko kyseinen lemmikki kuinka työläs tai vaikea hoitaa. Cornish rexin hoito ei juurikaan eroa siitä, kuinka kissoja yleisesti ohjeistetaan hoitamaan, mutta muutamia huomionarvoisia seikkoja voisi mainita.

Monilla kissoilla korvat eivät juurikaan likaannu eikä niitä ehkä tarvitse koko kissan eliniän aikana juurikaan puhdistella. Cornish rexillä ei kuitenkaan ole karvaa korvien suojana, joten tästä syystä osalla yksilöistä korvat likaantuvat herkästi. Tällöin korvia tulee tietysti puhdistaa, koska kissa ei itse saa korvan sisältä likaa pois. Korva on helpoin puhdistaa esimerkiksi pyyhkäisemällä sormenpään ympäri kietaistulla vanulapulla. Myös pumpulipuikolla voi varovasti puhdistaa, jos lika ei lähde korvapoimuista pelkästään vanulapulla. Mikäli kissa kuitenkin raapii korviaan, tulee olla yhteydessä eläinlääkäriin.

Koska cornarin viikset ja kulmakarvat ovat kiharat, saattaa joku kulmakarva joskua kaartua ja osua silmään. Tällöin silmä saattaa ärtyä ja alkaa vuotaa. Silmiin osuvat kulmakarvat kannattaa leikata varovasti tylppäkärkisillä saksilla, etteivät ne aiheuta silmäongelmia.

Moni cornari tykkää keikkua omistajansa olkapäällä eikä sillon(kaan) ole kovin mukavaa, jos kissalla on pitkät kynnet. Pentu tottuu yleensä jo kasvattajan luona kynsienleikkuuseen ja manikyyrejä kannattaa jatkaa kotonakin. Kissan kynnet on helppo leikata, sillä niissä näkyy selkeästi vaaleanpunainen ydin ja valkoinen kärki – valkoinen terävä kärki leikataan pois. Kissoilla on aina valkoiset kynnet, tämä helpottaa suoritusta merkitsevästi.

Monille kissoille mikrohiekka on mieluisin hiekkalaatu. Välillä törmää kyselyihin, jossa kissa on alkanut tekemään tarpeitaan vääriin paikkoihin ja selviää, että hiekkalaatu on vaihdettu mikrohiekasta vaikkapa puupohjaiseen tai kristallihiekkaan. Ongelma yleensä poistuu vaihtamalla takaisin mikrohiekkaan. Kyllä, se on painavampaa kantaa ja leviää tehokkaasti vipeltävien tassujen mukana, mutta kissan hyvinvointi ja viihtyisyys on asetettava etusijalle. Hiekkalaatikoksi kannattaa valita jokin korkeareunainen tai sellainen malli, josta kulku on yläkautta, sillä cornarit saattavat kaivaa puolet hiekasta ulos matalareunaisesta laatikosta. Hiekkalaatikolta on kiva myös singota pois täyttä vauhtia, joten korkeilla laidoilla minimoidaan hiekan kulkeutumista ympäriinsä. Hiekkalaatikon voi sijoittaa myös siten, että sieltä ei pääse täyttä laukkaa lähtemään, mutta kulku laatikkoon pitää silti olla helppoa ja esteetöntä. Hiekkalaatikoita on suositeltavaa olla kissojen määrä + 1, eli jos vaikka kissoja on 3 kpl, kannattaisi hiekkalaatikoita olla 4 kpl.

Tarvitseeko cornaria pestä? Tarvitsee, jos se on likainen. Useimmiten cornarit pysyvät puhtaana ihan omilla pesurutiineillaan, ja useampia cornareita ei tarvitse koskaan pestä. Jos cornari jostain syystä likaantuu (esimerkiksi hyppää nokiseen takkaan tai muuten sotkee itsensä), voi sen pestä miedolla kissashampoolla. Leikkaamattomilla kissoilla turkki saattaa rasvoittua hormonien vuoksi ja esimerkiksi häntään voi tulla ns. rasvahäntä (karvaa lähtee, ihoon saattaa tulla mustapäitä ja jopa finnejä). Kissan pesuun ja rasvahännän hoitoon on jokaisella kasvattajalla usein omat niksinsä. Joitain leikkaamattomia kolleja saattaa joutua pesemään juuri ennen näyttelyä, ettei turkki olisi rasvainen tuomarin pöydällä tassuteltaessa. Mikäli tällaisia ongelmia ilmenee, kannattaa kääntyä kasvattajan puoleen ja pyytää neuvoja pesuun tai rasvahännän hoitoon. Rasvahäntää voi puhdistaa kirvelemättömällä puhdistusaineella ja mustapäät tunnetusti muodostuvat herkästi kuivaan ihoon, joten rasvaaminen perusvoiteella saattaa hyvin auttaa. Myös aknen hoitoon tarkoitetut valmisteet voivat olla avuksi. Pahassa tilanteessa tulee kuitenkin kääntyä eläinlääkärin puoleen.

Joskus kissan alaleukaan ja viiksityynyihin saattaa ilmestyä mustaa pientä pistettä, joka näyttää aivan lialta. Nämä ovat mustapäitä ja ne voi varovasti rapsuttaa puhtaalla kynnellä pois. Mustapäitä esiintyy pääasiassa leikkaamattomilla kissoilla, mutta ne eivät ole harvinaisia leikatuillakaan kissoilla. Jos mustapäitä esiintyy runsaasti, kannattaa tarkistaa kissan ruoka-astiat. Muovisiin astioihin tulee naarmuja helposti ja naarmuihin jää likaa, joka saattaa edesauttaa mustapäiden syntymistä. Keraamiset, lasiset ja metalliset astiat ovat suositeltavampia.